ΚΟΣΜΟΣ

Υπεγράφη από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων (vid)

Υπεγράφη από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων (vid)
Τα Σκόπια θα μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής ακολουθεί η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας

Τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος του.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι τα Σκόπια θα μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.

Στην Ελλάδα το πρωτόκολλο θα εισαχθεί προς κύρωση αρχικά το μεσημέρι της Πέμπτης, στις 14:00, στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής ακολουθεί η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας.

Στόλτενμπεργκ: «Είναι μία ιστορική ημέρα».

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι τα Σκόπια θα συμμετέχουν «ως προσκεκλημένοι» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις