ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Τραυματίστηκαν 23 στρατιώτες στα επεισόδια

Κόσοβο: Τραυματίστηκαν 23 στρατιώτες στα επεισόδια

Κατά τη διάρκειαεπιχείρησης της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) για την απομάκρυνση οδοφραγμάτων στην περιοχή Γιαγκνιένιτσα στο βόρειο Κόσοβοτραυματίστηκαν 23 στρατιώτες,χθες το απόγευμα και το βράδυ , όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της KFOR.


«Η επιχείρηση της KFOR το πρωί της Δευτέρας για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων διεξήχθη σύμφωνα με το σχέδιο. Η KFOR, με βάση την εντολή της, αποκατέστησε την ελεύθερη κυκλοφορία. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής και χωρίς χρήση βίας προς τους διαδηλωτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την απομάκρυνση οδοφραγμάτων στο δρόμο προς τη διάβαση Μπρνιάκ, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας.

«Οι διαδηλωτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ειρηνικοί, αλλά βίαιοι και εγκληματικοί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της KFOR.

«Μέχρι τώρα οι στρατιώτες της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, αλλά θα κάνουν χρήση όλων των κατάλληλων μέσων, αν οι ζωές τους εξακολουθήσουν να απειλούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή ανθρώπινες ζωές είναι απαράδεκτη. Η KFOR θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πολιτών και των στρατιωτών», τονίζεται.

Η κατάσταση στη Γιαγκνιένιτσα φαίνεται να εκτονώθηκε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, όταν η KFOR απομάκρυνε το οδόφραγμα, αλλά στην περιοχή συνέχισαν να συγκεντρώνονται Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου.

Νωρίτερα είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις στο δρόμο Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα - Ζούμπιν Πότοκ, όταν μέλη της KFOR απομάκρυναν οδόφραγμα. Οι στρατιώτες της KFOR έκαναν χρήση δακρυγόνων και με αντλίες νερού προσπάθησαν να εμποδίσουν την προσέγγιση διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα.

Οι διαδηλωτές φαίνεται να άνοιξαν πυρ από όπλα μικρού διαμετρήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες της και δεκάδες πολίτες. Από την πλευρά τους οι Σέρβοι διαδηλωτές διαψεύδουν ότι άνοιξαν πυρ.

Οι Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κόσοβο δεν θέλουν να επιτρέψουν στις αρχές του Κοσόβου, τις οποίες δεν αναγνωρίζουν, να επιτηρούν τις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιάκ στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας και με οδοφράγματα που έχουν στήσει από το Σεπτέμβριο σε οδικούς άξονες έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στις δύο διαβάσεις.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο , καθώς η KFOR απομακρύνει τα οδοφράγματα και οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής στήνουν νέα.