ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες - σοκ του νεκρού Αλβανού δραπέτη μετά τη ληστεία - «μαμούθ» στο αεροδρόμιο των Τιράνων

Εικόνες - σοκ του νεκρού Αλβανού δραπέτη μετά τη ληστεία - «μαμούθ» στο αεροδρόμιο των Τιράνων

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από την Αλβανία μετά την χθεσινή (09/04) αιματηρή ληστεία στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Στις εικόνες που μεταδίδουν τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Αντριάν Μουρατάι, ο βαρυποινίτης δραπέτης από τις φυλακές των Τρικάλων το 2013, κείτεται νεκρός, με το κεφάλι του καλυμμένο από αίμα.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Ο Μουράτι σκοτώθηκε λίγο έξω από το αεροδρόμιο, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με τα άλλα μέλη της συμμορίας, που νωρίτερα είχαν αρπάξει σάκους με δέκα εκατομμύρια ευρώ από αεροσκάφος των αυστριακών αερογραμμών, την ώρα που φόρτωνε τα χρήματα στην πίστα και ετοιμαζόταν για απογείωση.

Ποιος είναι ο Αλβανός δραπέτης

Μνήμες από την απόδραση 11 κρατουμένων, τον Ιούλιο του 2013, από τις φυλακές Τρικάλων, ξύπνησε η είδηση πως ο ληστής που έπεσε νεκρός στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής ληστείας στο αεροδρόμιο των Τιράνων δεν είναι άλλος από τον βαρυποινίτη Αντριάν Μουρατάι.

Πρόκειται για τον Αλβανό κακοποιό που απέδρασε τον Ιούλιο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων ενώ νωρίτερα είχε κλέψει 1 εκατ. ευρώ από τράπεζα στη Λαμία τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Επίσης, λίγο καιρό αργότερα, συμμετείχε και σε μια ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.

Ο Αλβανός κακοποιός πριν από έξι χρόνια μαζί με άλλους 10 κρατούμενους και με «αρχηγό» τον Μάριο Κόλα, είχαν καταφέρει να αποδράσουν από τις φυλακές Τρικάλων. Ο Μουρατάι κι άλλος ένας από τους δραπέτες είχαν χωριστεί από τους υπόλοιπους μετά την απόδραση. Φαίνεται πως ο Μουρατάι πως πήρε τα λεφτά από τη ληστεία στη Λαμία και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τότε είχε διαφύγει από την Ελλάδα στο Κόσοβο.

Η απόδραση από το σωφρονιστικό ίδρυμα των Τρικάλων είχε οδηγήσει την εποχή εκείνη σε ένα ανθρωποκυνηγητό που «βάφτηκε» με το αίμα δυο αθώων και κράτησε ένα μήνα. Η καταδίωξη των κρατουμένων που είχαν αποδράσει, είχε κρατήσει πάνω από έναν μήνα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι δραπέτες (ανάμεσα στους οποίους δεν ήταν ο Μουρατάι) είχαν σκοτώσει μια νεαρή γυναίκα στον Ισθμό της Κορίνθου και έναν αστυνομικό στο Δίστομο.

Η ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας

H αλβανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο νεκρός, κατά την ανταλλαγή πυρών με τους ληστές της χρηματαποστολής στο αεροδρόμιο των Τιράνων χθες, είναι ο Αντβίν Μουράτι ο βαρυποινίτης δραπέτης από τις φυλακές των Τρικάλων το 2013.

Ο Μουράτι σκοτώθηκε λίγο έξω από το αεροδρόμιο, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με τα άλλα μέλη της συμμορίας που νωρίτερα είχαν αρπάξει σάκους με δέκα εκατομμύρια ευρώ από αεροσκάφος των αυστριακών αερογραμμών την ώρα που φόρτωνε τα χρήματα στην πίστα και ετοιμαζόταν για απογείωση.

Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό εάν σκοτώθηκε από όπλο της αστυνομίας ή της ομάδας ληστών, οι οποίοι διαφεύγουν μαζί με τα χρήματα αλλά, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι γνωστοί πλέον στις Aρχές.

Η αστυνομία θεωρεί τον Μουράτι εγκέφαλο της σπείρας και διοργανωτή άλλων δυο ακόμα ληστειών που έγιναν στο αεροδρόμιο των Τιράνων το 2016 και το 2017

Το χρονικό της αιματηρής απόδρασης

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου του 2013, οι 11 κρατούμενοι έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν κατά των φρουρών.

Την ίδια στιγμή έξω από τις φυλακές πέρασε όχημα με ένοπλους συνεργούς τους, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ, εναντίον των εξωτερικών φρουρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από αυτούς στην κοιλιά και τα πλευρά.

Ακολούθησε πραγματική μάχη με σφοδρά πυρά μεταξύ των κρατουμένων που βρέθηκαν οπλισμένοι στις ταράτσες και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Το σχέδιο της συμμορίας των Αλβανών της οποία αρχηγός φέρεται να ήταν ο «σκληρός» δολοφόνος Μάριο Κόλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αιματηρή συμπλοκή που ακολούθησε στο Σούλι, χαρακτηρίστηκε από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ως μία «στρατιωτικού τύπου επιχείρηση».

Σύντομα τρεις από τους έντεκα δραπέτες συνελήφθησαν, ωστόσο οι υπόλοιποι οκτώ διέφυγαν τη σύλληψη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς τη Λαμία όπου πραγματοποίησαν κλοπές αυτοκινήτων και ρούχων αναστατώνοντας την περιοχή πριν κατευθυνθούν προς τη νότιο Ελλάδα, όπου προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους μέχρι το τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας στα Ισθμια Κορίνθου.

Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ έδειξαν ως δολοφόνο της 25χρονης τον επικίνδυνο δραπέτη Μάριον Κόλα, ο οποίος σήμερα είναι νεκρός.

Σε βάρος των δραπετών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τις, κατά περίπτωση, πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού, της στάσης κρατουμένων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε διακεκριμένη παράνομη οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου, χειροβομβίδων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε παράνομη οπλοχρησία κατά συρροή, της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της κατοχής όπλων στη φυλακή και της ηθικής αυτουργίας σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων.

Άρπαξαν 10 εκατ. ευρώ από το αεροπλάνο

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία αστυνομικού περιεχομένου εκτυλίχθηκαν χθες (9/4) στο αεροδρόμιο των Τιράνων όπου οι ένοπλοι άρπαξαν δέκα εκατομμύρια ευρώ την ώρα που υπάλληλοι τα φόρτωναν σε αεροσκάφος!.

Οι πέντε ληστές οπλισμένοι με καλάσνικωφ και χειροβομβίδες πέρασαν στην πίστα του αεροδρομίου επιβαίνοντας σε κλειστό ημιφορτηγό και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους που εκείνη την ώρα φόρτωναν τους σάκους με τα χρήματα σε αεροπλάνο που είχε προορισμό την Βιέννη.

Υπό την απειλή των όπλων άρπαξαν τους σάκους με τα χρήματα, τους φόρτωσαν στο βαν και διέφυγαν. Ένας πυροσβέστης που τους αντιλήφθηκε ειδοποίησε την αστυνομία που τους καταδίωξε και σε ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε ένας από τους ληστές.Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο της διαδρομής και διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ τα χρήματα ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και είχαν μεταφερθεί με οχτώ οχήματα στο αεροδρόμιο. Είναι η τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που ληστεύονται χρηματαποστολές στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Τον Ιούνιο του 2016 τρία άτομα είχαν εισβάλει στο αεροδρόμιο και αφαίρεσαν από όχημα χρηματαποστολής που επρόκειτο να μεταφορτώσει σε αεροπλάνο σάκους που περιείχαν 1.000.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα . Τον Φεβρουάριο του 2017 ένοπλοι είχαν ακινητοποιήσει όχημα χρηματαποστολής λίγο έξω από το αεροδρόμιο και είχαν αφαίρεσαν 3.500.000 ευρώ.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροπλάνο που στοχοθετήθηκε από τους ληστές είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι μηχανές του αεροσκάφους είχαν τεθεί σε λειτουργία όταν άνδρες που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής μπήκαν από το κάτω μέρος, απείλησαν με όπλα το προσωπικό και διέταξαν τους παρευρισκόμενους να πέσουν στο πάτωμα.

«Οι δράστες αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης σε έναν δευτερεύοντα δρόμο και ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του» ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Δώστε μας τη λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις – Θα δώσουμε όπλα στην Κύπρο

Εκλογές 2 Ιουνίου 2019: Γιατί ο Τσίπρας θέλει εθνικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι;

Σχετικές ειδήσεις