ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος εκτίναξης του αργού στα 250 δολ.το βαρέλι

Κίνδυνος εκτίναξης του αργού στα 250 δολ.το βαρέλι

Στην περίπτωση που η Δύση μπλοκάρει την ικανότητα της Τεχεράνης να εξάγει πετρέλαιο, η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως εκτιμά το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.


Η τιμή του αργού αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τροπολογία η οποία επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που προβαίνουν σε «σημαντικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν».

Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί πως η Γερουσία προχώρησε στην κίνηση αυτή παραμερίζοντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα πως το να απειλούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να συμφωνήσουν να συνεργαστούν σε ενέργειες σε βάρος του Ιράν.

Στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ακόμη πως εξετάζεται σοβαρά η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής τράπεζας του Ιράν αλλά με ενδεδειγμένο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου ή να υπάρξει σύγκρουση με σύμμαχους χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει στις εγχώριες τράπεζες να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα έχουν στόχο να αποτραπούν οι συναλλαγές ξένων τραπεζών με αυτήν μέσω της απειλής του αποκλεισμού τους από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Επίσης οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος, προσθέτοντας 180 εταιρείες και αξιωματούχους στον κατάλογο όσων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και εκείνων στους οποίους έχουν απαγορευθεί τα ταξίδια στο εξωτερικό.