ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο μνημείο

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο μνημείο
Βίντεο και φωτογραφίες που «κόβουν την ανάσα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή - Κατέρρευσαν η οροφή και το ένα καμπαναριό

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο εμβληματικός Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε: «Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η στέγη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσε εντελώς, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας εκπρόσωπος του ναού είπε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη. «Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό.

UNESCO: Στο πλευρό της Γαλλίας για την αποκατάσταση του ναού

Η UNESCO στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

«Η UNESCO παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.

Να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ διέκοψαν το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει το ναό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο στην Παρακάτω Gallery:

Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σκιάθος: Έπαθαν ΣΟΚ όταν κοίταξαν στο βυθό (pics)

«Βρέχει» χιλιάδες ευρώ τις επόμενες μέρες - Πόσα λεφτά θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις