ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Ανυπολόγιστες καταστροφές (pics+vids)

Παναγία των Παρισίων: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Ανυπολόγιστες καταστροφές (pics+vids)
Το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκε στις φλόγες τη Μ. Δευτέρα των Καθολικών
AP/Thibault Camus

Παναγία των Παρισίων:  Σοκ, θλίψη, απόγνωση... Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά - Η στιγμή της κατάρρευσης του βέλους του καμπαναριού  - Σώθηκε από ολική καταστροφή, λένε οι πυροσβέστες - Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά - Κάτοικοι και τουρίστες συγκλονισμένοι από την καταστροφή του μνημείου

Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για ολόκληρη τη Γαλλία.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Μέχρι στιγμής το καταστροφικό έργο της φωτιάς είναι ανυπολόγιστο, καθώς τα 2/3 της οροφής του ναού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που απειλούν το μνημείο ορόσημο.

Ακόμη τρεις ή και τέσσερις ώρες θα χρειαστούν για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, δήλωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Μακρόν: «Τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί αν και ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο ναός, με τη συνοδεία της συζύγου του Μπριζίτ και του πρωθυπουργού της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί αν και ακόμα δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, λίγη ώρα μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Παρισιού ότι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων βρίσκεται σε ύφεση.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς.

«Πρόκειται για ένα τραγικό δράμα», είπε ο Μακρόν και απευθυνόμενος προς τον γαλλικό λαό δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του ναού. «Θα επιστρατεύσουμε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου για την αποκατάσταση του ναού», πρόσθεσε ο Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν», σε δηλώσεις του από το σημείο.

«Θα ξαναχτίσουμε αυτόν τον καθεδρικό ναό μαζί. Η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας. Ξεκινώντας αύριο, ένα εθνικό σχέδιο δωρεάς τίθεται σε εφαρμογή που θα ξεπεράσει τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ραγίζουν» καρδιές οι λυγμοί έξω από τον καθεδρικό ναό

Συγκλονισμένοι είναι όσοι είδαν μπροστά στα μάτια τους να καίγεται η εμβληματική εκκλησία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να καταπίνουν την Παναγία των Παρισίων.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Το χρονικό

Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (15/04) έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Περίπου 400 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά.

«Όλα καταρρέουν», είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμη.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, εκκενώθηκαν.

Αδύνατες οι εναέριες ρίψεις νερού

Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά, δεν αποτελεί επιλογή, επισήμανε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.

«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία», είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.

«Σοκαρισμένη» η Αγία Έδρα

Το Βατικανό εξέφρασε «σοκ» και «θλίψη» για την πυρκαγιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο».

«Εκφράζουμε την εγγύτητά μας στους Γάλλους Καθολικούς και τον λαό του Παρισιού και προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες και όλους όσους καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν αυτή τη δραματική κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Μέι: Οι σκέψεις μου είναι με τη Γαλλία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, καθώς οι φλόγες καταστρέφουν τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων.

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας σήμερα και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομαχτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων», υπογραμμίζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σε μήνυμά της στο Twitter.

Τραμπ: «Δράστε γρήγορα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη φρίκη του για την πυρκαγιά, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Τσίπρας: Είμαστε στο πλευρό σας

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο στην παρακάτω Gallery:

Μέρκελ: «Στις φλόγες ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά, δηλώνοντας ότι πιστεύει πως εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Δήμαρχος Λονδίνου: Αποκαρδιωτικές σκηνές

Το Λονδίνο βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού «στη θλίψη», διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας Σαντίκ Καν.

«Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame», έγραψε στο Twitter ο Καν.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το σημείο στην παρακάτω Gallery:

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού

Σχετικές ειδήσεις