ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Εισαγγελέας - «Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού»

Παναγία των Παρισίων: Εισαγγελέας - «Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού»

Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η καταστροφική φωτιά στο ναό σύμβολο του Παρισιού υπήρξε αποτέλεσμα εμπρησμού, σύμφωνα με τον Γάλλο εισαγγελέα Remy Heitz.

Όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη φωτιά που έκανε σχεδόν στάχτη τον επιβλητικό ναό της Παναγίας των Παρισίων ήταν ατύχημα και όχι αποτέλεσμα ηθελημένης ενέργειας.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Remy Heitz το πρωί της Τρίτης ανέφερε ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως η φωτιά είναι εμπρησμός, «η θεωρία μας είναι πως πρόκειται για ατύχημα», είπε, σημειώνοντας πως 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη μακρά και περίπλοκη έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Μάλιστα, ανέφερε, σύμφωνα με το BBC, ότι ο συναγερμός για φωτιά στην Παναγία των Παρισίων ήχησε για πρώτη φορά στις 18:20 (ώρα Γαλλίας, 19:20 Ελλάδας) και υπήρξε η αίσθηση πως μπορεί να επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Στις 18:43 ήχησε για δεύτερη φορά συναγερμός, όταν εντοπίστηκε η εστία της φωτιάς.

Πλήγμα στην Ευρώπη η καταστροφή του ναού

Η καταστροφή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα πλήγμα σε σύσσωμη την Ευρώπη και η Ευρώπη θα συνεισφέρει στην αποκατάστασή του, δήλωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ηγέτες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε», είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποσχέθηκε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ.

Πολλοί ομιλητές που συμμετείχαν σε μια ομάδα συζήτησης με θέμα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησαν την πυρκαγιά ως αφορμή για να υπογραμμίσουν ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνία με βαθιές ρίζες.

«Όλοι μας θρηνούμε λίγο. Η χθεσινή ημέρα ήταν φρικτή για όλους εκείνους που αγαπούν τη Γαλλία και αγαπούν το Παρίσι», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Σε όλων μας τις ζωές το Παρίσι δεν είναι ένας ουδέτερος τόπος. Είναι ένα μέρος που μας αρέσει να ερωτευόμαστε ξανά. Βλέποντας την πόλη αυτή να βιώνει μια τραγωδία, που δεν είναι μόνο ένα αρχιτεκτόνημα, αλλά αγγίζει και τη ζωή του γαλλικού λαού, να καταστρέφεται από τις φλόγες είναι σπαραξικάρδιο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε ότι η γενέτειρά του στη Βαλτική, η πόλη Γκντανσκ, ισοπεδώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανοικοδομήθηκε.

«Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι», είπε ο Τουσκ.

«Θα την χτίσετε εκ νέου»

«Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες».

Ο Σαϊέντ Κάμαλ, ο Βρετανός ευρωβουλευτής επικεφαλής των Συντηρητικών και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε την πολιτική στην άκρη: «Ελπίζω ότι μπορούμε όλοι συσπειρωθούμε, είτε είμαστε Βρετανοί, είτε Ευρωπαίοι είτε εκτός Ευρώπης, να συσπειρωθούμε και να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την αναστήλωση».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν τον ημερήσιο μισθό τους. Απευθυνόμενος στα γαλλικά είπε: «Ως πρώην κάτοικος του Παρισιού, ως Ιταλός, ως Ευρωπαίος, ματώνει η καρδιά μου, όπως όλων μας από αυτό που συνέβη χθες στο Παρίσι».

Διαβάστε επίσης:

Βομβαρδισμένο τοπίο η Παναγία των Παρισίων: Σοκάρουν οι εικόνες του ναού πριν και μετά τη φωτιά