ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Βενεζουέλα: Σε στρατιωτική εξέγερση καλεί ο Γκουαϊδό - Για πραξικόπημα μιλά ο Μαδούρο

Θρίλερ στη Βενεζουέλα: Σε στρατιωτική εξέγερση καλεί ο Γκουαϊδό - Για πραξικόπημα μιλά ο Μαδούρο

Ένα βίντεο του ηγέτη της αντιπολίτευσης με στρατιωτικούς γύρω του ανάβει φωτιές στη Βενεζουέλα - Η απάντηση του Μαδούρο

Ο Γκουαϊδό καλεί σε στρατιωτική εξέγερση υποστηρίζοντας ότι διαθέτει πλέον τη στήριξη του στρατού.

Παράλληλα τονίζει ότι έγραψε αυτό το βίντεο από τη βάση La Carlotta, μίας εξαιρετικής σημασίας βάση στο Καράκας «από όπου είχε ξεκινήσει παλαιότερα και το πραξικόπημα του Τσάβες».

Δείτε Live της εξελίξεις στην Βενεζουέλα:

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε μέσω Twitter, ότι όλοι οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι πιστοί στην κυβέρνηση. Στο μήνυμά του αναφέρει ότι έχει μιλήσει με όλους τους ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν για την «πλήρη αφοσίωσή τους στο Σύνταγμα και στην πατρίδα». Επίσης, ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί η τελευταία αυτή προσπάθεια του Γκουαϊδό να πάρει την εξουσία.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έλαβαν τη σωστή απόφαση και βασίζονται στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε νωρίτερα ο Γκουαιδό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία και προειδοποίησε ότι θα καταπνίξει.

Ο υπουργός Άμυνας καθιστά υπεύθυνη την αντιπολίτευση για ένα «ενδεχόμενο λουτρό αίματος» στο Καράκας

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό "λουτρό αίματος" στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

"Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος", προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι "βίαιες ενέργειες" ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων "ματαιώθηκαν εν μέρει" και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού "παραμένει πιστή στο Σύνταγμα".

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας».

«Αυτή τη στιγμή, με τις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουν στην τελική φάση της "Επιχείρησης Ελευθερία"», λέει ο Γκουαϊδό. Το σχεδόν τριών λεπτών video δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, στην οποία ο αυτοαποκαλούμενος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους του Καράκας για να «προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας».

«Λαέ της Βενεουζέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», πρόσθεσε. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο ήταν άμεση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Ο Ροντρίγκες τόνισε πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά: Αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν από 660 έως και 7.000 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις