ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα επαναλαμβάνει ότι δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα

Η Κούβα επαναλαμβάνει ότι δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα
AP Photo

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες επανέλαβε ότι η Αβάνα δεν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Βενεζουέλα, αντιδρώντας στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να γενικεύσει το αμερικανικό εμπάργκο και να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις στην πολιτική ηγεσία της νήσου της Καραϊβικής, εξαιτίας της στήριξης της κομμουνιστικής κυβέρνησης στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Ο Ροδρίγκες εξάλλου επανέλαβε ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, είναι «παθολογικός ψεύτης», κρίνοντας πως «παραπληροφορεί» τον Τραμπ.

«Δεν υπάρχουν στρατεύματα της Κούβας στη Βενεζουέλα, ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε Κουβανός που να συμμετέχει σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων ασφαλείας εκεί. Μόνο ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται σε ανθρωπιστική αποστολή», ανέφερε ο Ροδρίγκες μέσω Twitter.

Ο Τραμπ απείλησε να γενικεύσει το εμπάργκο στην Κούβα

Νωρίτερα, ο Ντόναλτ Τραμπ απείλησε να γενικεύσει το αμερικανικό εμπάργκο και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στην Κούβα εάν δεν αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατείνεται ότι έχει αναπτύξει η Αβάνα στη σύμμαχό της χώρα σε κρίση.

«Αν τα κουβανικά στρατεύματα και οι παραστρατιωτικοί δεν σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις με σκοπό να σπείρουν τον θάνατο και να καταστρέψουν το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, θα επιβληθεί πλήρες και ολοκληρωτικό εμπάργκο, μαζί με κυρώσεις στο υψηλότερο επίπεδο, στο νησί της Κούβας», διεμήνυσε ο Τραμπ μέσω Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «διακόψουν» με κεφαλαία, όπως συνηθίζει για έμφαση. «Ελπίζουμε ότι οι όλοι οι κουβανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν άμεσα και ειρηνικά στο νησί τους!», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «απορρίπτει σθεναρά» την απειλή του Τραμπ περί «ολοκληρωτικού» εμπάργκο στη νήσο.

ΑΠΕ