ΚΟΣΜΟΣ

«Κρίσιμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

«Κρίσιμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή»

Την επικινδυνότητα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή επισημαίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Συρία, Μπουρχάν Γκαλιούν.


«Η συνεχιζόμενη υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ από το Ιράν και τη Λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ κρύβει κινδύνους για το μέλλον τους», τόνισε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας.

Ο κ. Γκαλιούν πρόσθεσε πως «εύχομαι σύντομα οι Ιρανοί να καταλάβουν πως η υπεράσπιση ενός καθεστώτος που επί 40 χρόνια βασανίζει τους πολίτες του, δεν θα ωφελήσει τις διμερείς σχέσεις» και κατέληξε πως «οι Σύριοι πολίτες κάποτε στάθηκαν δίπλα στην Χεζμπολάχ και τώρα έχουν μείνει έκπληκτοι από το γεγονός πως αυτή με τη σειρά της δεν τους ανταπέδωσε την χάρη».

Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό συμβάν κατά το οποίο, εντοπίστηκαν στην πόλη Χόμς τα πτώματα 34 Σύρων πολιτών που είχαν απαχθεί από τους «Σαμπίχα», τους φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες, όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι φαίνεται πως είχαν απαχθεί από διάφορες συνοικίες της πόλης από χθες τα ξημερώματα.

Οι «Σαμπίχα» είναι σιίτες μουσουλμάνοι, πιστοί στο σιιτικό καθεστώς του Ασαντ, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας είναι Σουνίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα νοσοκομεία της Χομς έχουν μεταφερθεί ήδη περισσότεροι από 60 νεκροί, οι συνθήκες θανάτου των οποίων παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Διορία έως την Κυριακή προκειμένου να υπογράψει ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο τον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων μετά από σχεδόν οκτώ μήνες σφοδρών ταραχών, έδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος στη Συρία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, ο νέος κύκλος βίας την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.600 ανάμεσά τους τουλάχιστον 307 παιδιά.