ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει ο «πόλεμος» ΗΠΑ - Τουρκίας: Στην Άγκυρα οι πρώτοι πύραυλοι S-400

Αρχίζει ο «πόλεμος» ΗΠΑ - Τουρκίας: Στην Άγκυρα οι πρώτοι πύραυλοι S-400

Στην Άγκυρα θα τοποθετηθεί η πρώτη συστοιχία πυραύλων S-400, η οποία αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ έχει ήδη διοριστεί διοικητής για το ρωσικό σύστημα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σε τελική ευθεία μπαίνει η «κρίση» της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, καθώς ήδη έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για το πού θα τοποθετηθούν, ενώ η παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν έρθει πολλές φορές σε διπλωματική σύγκρουση για το εν λόγω ζήτημα, ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο οι σχέσεις βρίσκονται στα όρια της απόλυτης ρήξης. Η φιλική στάση του Τραμπ προς τον Ερντογάν κατά τη σύνοδο των G20 μάλλον ήταν παραπλανητική, καθώς τα «τελεσίγραφα» από τις ΗΠΑ στην Τουρκία δεν έχουν σταματημό.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι περιοχές όπου θα τοποθετηθεί το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα έχουν ήδη καθοριστεί, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, το S-400 θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και σε άλλες περιοχές.

Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας, το οποίο τιτλοφορείται «Διορίστηκε διοικητής για τους S-400», αποκαλύπτει πως ο πρώτος διοικητής έχει βαθμό σμηναγού και ασκεί καθήκοντα στην Άγκυρα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σύστημα δεν θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, το αντιαεροπορικό αυτό σύστημα είναι ένα σύστημα που μπορεί να μεταφερθεί, και στην περίπτωση που η Τουρκία το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να το μεταφέρει σε άλλο σημείο.

Το σύστημα που θα σταλεί στην Τουρκία θα έχει την δυνατότητα να ρίχνει 72 πυραύλους, ενώ δεν θα συνδεθεί με κανένα ραντάρ του ΝΑΤΟ αλλά θα έχει το δικό του ανεξάρτητο ραντάρ.

Ροή Ειδήσεων