ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός στρατηγός βλέπει «σύννεφα πολέμου» στην Ευρώπη

Αμερικανός στρατηγός βλέπει «σύννεφα πολέμου» στην Ευρώπη

Ανώτατος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος προειδοποιεί για «πιθανή κοινωνική αναταραχή» στην Ευρώπη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την κρίση στην ευρωζώνη, μιλώντας σε εκδήλωση του «Ατλαντικού Συμβουλίου», ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ικανοποίησαν τον Αμερικανό στρατηγό, τα οποία χαρακτήρισε «ασαφή» και «ανεπαρκή» για να κρατήσουν ενωμένη την ευρωζώνη.

«Η ευρωζώνη είναι σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Ντέμπσι χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι μια πιθανή διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγείρει συνέπειες, οι οποίες αφορούν και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Μια πιθανή κοινωνική εξέγερση θα έθετε σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Ευρώπη, στην περίπτωση που εκδηλωθούν εσωτερικά ξεσπάσματα βίας ή ακόμα και συνοριακές συγκρούσεις.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περισσότερους από 80.000 στρατιώτες σε ευρωπαϊκά εδάφη και περίπου 20.000 πολιτικό προσωπικό. Οι περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις βρίσκονται στη Γερμανία.

Μια δεύτερη ανησυχία του Αμερικανού στρατηγού έχει να κάνει με την κατασκευή του πολεμικού αεροσκάφους F-35, η οποία γίνεται με διεθνή σύμπραξη. Το project θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, αν τα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούσαν σε περικοπή των αμυντικών δαπανών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι (αμυντικές) δαπάνες, αν επαληθευθούν οι οικονομικές προβλέψεις περί κατάρρευσης της ευρωζώνης», ανέφερε.

Ενδείξεις του κοινωνικού κινδύνου είναι η αντικατάσταση δύο εκλεγμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από τεχνοκρατικές, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Οι προειδοποιήσεις του Αμερικανού στρατηγού για θερμό πολεμικό επεισόδιο λόγω οικονομικής κρίσης, δεν είναι οι πρώτες που εκφράζονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Στράτφορ, προ δύο μηνών, με αφορμή την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, έβλεπε ως πιθανή λύση για το οικονομικό αδιέξοδο ένα θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο.