Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού: Θα ήθελα να κάνω πρώτος το εμβόλιο λέει ο CEO της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά (vid)

Newsbomb

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΠροοπτική για το τέλος της πανδημίας στον πλανήτη δίνει η φαρμακευτική εταιρία Pfizer καθώς σε συνεργασία με την γερμανική εταιρία BioNTech ανακοίνωσαν χθες (9/11) το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με αποτελεσματικότητα 90%.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ η Pfizer πιθανότατα θα έχει έτοιμα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για τον Covid – 19 έως το τέλος του 2020, λόγω όμως της δυσπιστίας που ενδεχομένως να υπάρχει αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Αλβέρτος Μπουρλά, είναι πρόθυμος να κάνει πρώτος το εμβόλιο προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την ασφάλειά του.

Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC ο κ. Μπουρλά δήλωσε πως «θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι ένας από τους πρώτους που θα το κάνουν, για να δείξω στον κόσμο ότι είμαι ο πρώτος. Όμως υπάρχουν ορισμένα ηθικά ζητήματα. Εάν έχουμε περιορισμένο αριθμό δόσεων, δεν είμαι σίγουρος εάν θα το συνιστούσαν σε άτομα της ηλικίας μου… ή εάν η εργασιακή ικανότητα θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στο ποιος θα λάβει το εμβόλιο. Επομένως, θέλω να το σεβαστώ αυτό».

Και πρόσθεσε:«Πιστεύω ότι αυτή είναι πιθανότατα η πιο σημαντική ιατρική πρόοδος τα τελευταία 100 χρόνια. Είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη. Είναι μια υπέροχη μέρα για την ανθρωπότητα όταν συνειδητοποιείς ότι το εμβόλιό σου έχει 90% αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι συντριπτικό».

Η έρευνα για το εμβόλιο

Η ανακοίνωση από τις δύο εταιρείες έγινε αφότου η δοκιμή τους βρήκε 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ανήκε στην ομάδα ελέγχου των εθελοντών που είχαν κάνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο). Οι εταιρείες δεν ανακοίνωσαν πόσοι ακριβώς, από τους 94 που μολύνθηκαν, είχαν κάνει το εμβόλιο και πόσοι το πλασίμπο, αλλά εκτίμησαν ότι -με βάση την κατανομή ανάμεσα στις δύο ομάδες (εμβολιασθέντων και ελέγχου)- το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό.

Η δοκιμή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν 164 κρούσματα Covid-19 μεταξύ όσων παίρνουν μέρος σε αυτήν, κάτι που, κατά τη Pfizer, μπορεί να έχει γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε μία ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συστήσει ή όχι τη χρήση του εμβολίου. Μολονότι το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, όταν ολοκληρωθεί η δοκιμή και έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα, είναι πιθανό ότι η αποτελεσματικότητά του θα παραμείνει αρκετά πάνω από 50% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό «πλαφόν» για ένα εμβόλιο, προκειμένου η FDA να εγκρίνει την κυκλοφορία του.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που παραμένουν είναι κατά πόσο το εμβόλιο θα αποτρέπει τη σοβαρή νόσο και τις επιπλοκές της Covid-19 σε όσους αρρωσταίνουν, πόσο θα διαρκεί η προστατευτική ανοσία (ο επικεφαλής της BioNTech αισιοδοξεί ότι θα κρατάει τουλάχιστον ένα έτος, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί), σε ποιο βαθμό θα εμποδίζει τις μολύνσεις ή απλώς θα μειώνει τα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη και επίσης πόσο καλά θα «δουλεύει» στους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευπαθείς στον κορονοϊό. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πόσοι ηλικιωμένοι πήραν μέρος στη δοκιμή του εμβολίου και πόσοι αρρώστησαν. Επίσης, κανένας από τους 94 που μολύνθηκαν δε φαίνεται να είχε σοβαρή Covid-19, ενώ δεν είναι γνωστό πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων ήταν ήπιες και πόσες μέτριες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο - Κορονοϊός: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα - Μία ανάσα από την έγκριση η Pfizer