Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Πεκίνο: Σκηνές Αποκάλυψης από αμμοθύελλα- «Μοιάζει με το τέλος του κόσμου» λένε οι κάτοικοι

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Πυκνή σκόνη κάλυψε σήμερα την κινεζική πρωτεύουσα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για τη χειρότερη αμμοθύελλα που έχει βιώσει η πόλη την τελευταία δεκαετία.

Η αμμοθύελλα προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – με τα επίπεδα μόλυνσης σε αρκετές περιοχές να ξεπερνούν έως και 160 φορές το προτεινόμενο όριο.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή προσγειώθηκαν καθώς ο ουρανός καλύφθηκε από μια πορτοκαλί ομίχλη που έκανε την πόλη να μοιάζει βυθισμένη σε σκηνές αποκάλυψης.

Η άμμος μεταφέρθηκε μέσω ισχυρών ανέμων από τη Μογγολία, όπου οι αμμοθύελλες προκάλεσαν έξι θανάτους και άφησαν πίσω δεκάδες αγνοούμενους.

«Μοιάζει με το τέλος του κόσμου»

Σύμφωνα με τους Global Times της Κίνας τουλάχιστον 12 επαρχίες στη χώρα, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, έχουν επηρεαστεί, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν ολόκληρη την ημέρα, παρουσιάζοντας βελτίωση από σήμερα το βράδυ

«Μοιάζει με το τέλος του κόσμου. Με αυτόν τον καιρό κανείς δε θέλει να βρίσκεται έξω» δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters κάτοικοι του Πεκίνου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καθορίζει τα ασφαλή επίπεδα της ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση ρυπογόνων αιωρούμενων σωματιδίων που ονομάζονται σωματιδιακή ύλη (PM).

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP) η ρύπανση των σωματιδίων PM 10 σε έξι κεντρικές περιοχές έφτασε τη Δευτέρα "πάνω από 8.100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο". Χαρακτηριστικό έιναι το γεγονός οτι ο ΠΟΥ θεωρεί τα επίπεδα μεταξύ 0-54 ως «καλά» και 55-154 ως «μέτρια»

Εκλεισαν σχολεία, ακυρώθηκαν πτήσεις

Στην περιοχή του Πεκίνου, λόγω των καιρικών συνθηκών έκλεισαν σχολεία, ακυρώθηκαν όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις, ενώ οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους με αναπνευστικές παθήσεις να παραμείνουν στο σπίτι.Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της σχεδόν μηδενικής ορατότητας.

Το Πεκίνο πλήττεται συχνά από αμμοθύελλες, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης όμως, όπως οι απαγορεύσεις σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, οι περιορισμοί στον αριθμό των αυτοκινήτων στο δρόμο και η αναδάσωση - έχουν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα .

Οι αμμοθύελλες όπως αυτές που παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, που προκαλούνται από τον άνεμο, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν.

«Η άμμος θα μας θάψει»

Το Πεκίνο όμως και οι γύρω περιοχές βιώνουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης τις τελευταίες εβδομάδες, με τους ακτιβιστές της Greenpeace να λένε στο AFP ότι είναι αποτέλεσμα «έντονης» βιομηχανικής δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή επιδείνωσε τις συνθήκες της αμμοθύελλας, οι οποίες ήταν «το αποτέλεσμα ακραίων καιρικών συνθηκών και απερήμωσης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με αποστάσεις και «κωδικό» 6 πετούν χαρταετό οι Αθηναίοι (pics)