Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Κατάδυση στο βαθύτερο γνωστό ναυάγιο του κόσμου

Newsbomb

Βαθυσκάφος πραγματοποίησε κατάδυση στο βαθύτερο γνωστό ναυάγιο του πλανήτη, το USS Johnston στον Ειρηνικό.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 6,5 χλμ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Το 115 μέτρων αντιτορπιλικό βυθίστηκε κατά τη ναυμαχία της Σαμάρ το 1944, μετά από αναμέτρηση με δυνάμεις του ιαπωνικού στόλου.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Βίκτορ Βέσκοβο, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής και χειρίστηκε το υποβρύχιο, είπε ότι το ναυάγιο είναι «τόσο βαθιά που υπάρχει ελάχιστο οξυγόνο εκεί κάτω, και αν και υπάρχει λίγη μόλυνση από τη θαλάσσια ζωή, είναι σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση, πέραν των ζημιών που υπέστη κατά τη μάχη».

Το ναυάγιο είχε πρωτοανακαλυφθεί το 2019, και τμήματά του είχαν καταγραφεί από κάμερες σε τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σκάφος. Ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα του ήταν βαθύτερα από ό,τι μπορούσε να φτάσει το τηλεχειριζόμενο σκάφος, οπότε για τη νέα αυτή αποστολή χρησιμοποιήθηκε ένα βαθυσκάφος ονόματι DSV Limiting Factor.

Το βαθυσκάφος αυτό μπορεί να χωρέσει δύο άτομα και μπορεί να καταδυθεί σε οποιοδήποτε βάθος. Στο παρελθόν είχε εξερευνησεί το βαθύτερη σημείο του ωκεανού, την Τάφρο των Μαριανών, βάθους 11 χλμ, καθώς και τον «Τιτανικό».

Χρειάστηκαν αρκετές καταδύσεις για να εντοπιστεί ξανά το ναυάγιο του USS Johnston, μα ο Βίκτορ Βέσκοβο και ο μηχανικός Σέιν Άιγκλερ σε μια κατάδυση και ο ναυτικός ιστορικός Παρκς Στίβενσον στην άλλη ήταν σε θέση να μελετήσουν και να τραβήξουν βίντεο του ναυαγίου.

Κατά τον Βέσκοβο ο αριθμός του πλοίου – 557- είναι ακόμα ορατός, ενώ ακέραιοι είναι και δύο πυργίσκοι πυροβόλων. Όπως είπε, οι πυργίσκοι είναι ακόμα στραμμένοι προς την κατεύθυνση όπου είχε θεωρηθεί πως θα ήταν κατά τη μάχη, ενώ οι τορπιλοσωλήνες του είναι άδειοι, καθώς το πλοίο είχε εκτοξεύσει όλες του τις τορπίλες εναντίον των Ιαπώνων.

Από τα 327 μέλη του πληρώματος του σκάφους, που βρέθηκε ενάντια σε μια πολύ ισχυρότερη ιαπωνική ναυτική δύναμη, επέζησαν μόνο 141.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στις Ένοπλες Δυνάμεις: Νεκρός 36χρονος Λοχαγός