Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι απομονωμένες φυλές του Ειρηνικού που τον λάτρευαν σαν Θεό -«Αντίο» με τελετές

Νατάσα Παυλοπούλου Νατάσα Παυλοπούλου

Την ώρα που η βρετανική μοναρχία και η βασίλισσα Ελισάβετ θρηνούν για την απώλεια του Πρίγκιπα Φιλίππου, μία φυλή σε ένα απομακρυσμένο σύμπλεγμα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι επίσης… απαρηγόρητη για το θάνατό του.

Το νησί Τάνα είναι ένα ειδυλλιακό μέρος στο αρχιπέλαγος Βανουάτου στον νότιο Ειρηνικό, απομακρυσμένο από όλους και από όλα που δεν έχει αλλοιωθεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι σε δύο χωριά της περιοχής λάτρευαν τον εκλιπόντα Φίλιππο σαν Θεό!

Οι χωρικοί πίστευαν ότι ο δούκας του Εδιμβούργου ήταν μια μετενσάρκωση ενός Θεού, ενός αρχαίου πολεμιστή ή ενός πανίσχυρου πνεύματος που έφυγε από το αρχιπέλαγος για να πολεμήσει ή να αναζητήσει μία ισχυρή γυναίκα για να παντρευτεί!

Οι ανθρωπολόγοι εξηγούν ότι ο Φίλιππος συνδέθηκε με το μύθο αυτό τη δεκαετία του 1960 όταν το Βανουάτου ήταν αγγλο-γαλλική αποικία γνωστή ως «Νέες Εβρίδες».
Ο ίδιος ο δούκας είχε κρατήσει ζωντανή αυτή τη σχέση διάρκειας μισού αιώνα με τη συγκεκριμένη φυλή με δώρα, μηνύματα αλλά... και επισκέψεις.

Η πρωτόγνωρη λατρεία της φυλής αυτής στο πρόσωπο του πρίγκιπα Φίλιππου ήταν μια από τις πιο περίεργες πτυχές της ζωής του. Και αυτό γιατί ο ίδιος αλληλογραφούσε μαζί τους στο πέρασμα των ετών και τους έστελνε φωτογραφίες του με ένα «τελετουργικό ρόπαλο» που του είχαν δώσει.


Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των χωρικών για αυτόν εκδηλωνόταν στις καθημερινές προσευχές για την ευλογία του στις καλλιέργειες μπανάνας και γιάμ. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν φωτογραφίες του στα σπίτια τους. «Η σχέση μεταξύ των ανθρώπων στο νησί Τάνα και του βρετανικού λαού είναι πολύ ισχυρή... Στέλνουμε συλλυπητήρια μηνύματα στη βασιλική οικογένεια και στον λαό της Αγγλίας» δήλωσε ο αρχηγός των φυλών Γιάπα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τελετουργικοί χοροί στη μνήμη του «Θεού Φιλίππου

Ο Κερκ Χάουφμαν, ένας ανθρωπολόγος με έδρα το Σίδνεϊ, ο οποίος πέρασε 18 χρόνια στο Βανουάτου, δήλωσε ότι η λατρεία των νησιωτών για τον Φίλιππο είναι απίθανο να σταματήσει μετά το θάνατό του, αν και μπορεί να αλλάξει μορφή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει τι θα κάνει η φυλή, καθώς υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή σε κινητά τηλέφωνα. Το σύστημα πεποιθήσεων της φυλής δεν συνδέεται με τη μοναρχία και για αυτό δεν είναι σαφές εάν θα σέβονται ή θα τιμούν τώρα τον Πρίγκιπα Κάρολο με τον ίδιο τρόπο.


Για τις επόμενες εβδομάδες, οι χωρικοί θα συναντώνται περιοδικά για να κάνουν τελετές στη μνήμη του δούκα, ο οποίος θεωρείται απόγονος ενός πολύ ισχυρού πνεύματος ή θεού που ζει σε ένα από τα βουνά τους. Πιθανότατα θα διοργανώσουν έναν τελετουργικό χορό, θα πραγματοποιήσουν μια πομπή και θα παρουσιάσουν αναμνηστικά του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ οι άντρες θα πίνουν kava, ένα ιδιαίτερο ποτό φτιαγμένο από τις ρίζες του ομώνυμου φυτού.


Οι εκδηλώσεις μνήμης θα κορυφωθούν με μια «σημαντική συγκέντρωση» ως τελική πράξη πένθους. «Θα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλούτου» εξηγεί ο ανθρωπολόγος με άλλα λόγια φυτά γιαμ και kava, λέει ο δημοσιογράφος Νταν ΜακΓκάρι με έδρα το Βανουάτου. «Και επίσης χοίροι. Περιμένω να θανατωθούν πολλοί χοίροι για την τελετουργική εκδήλωση» προσθέτει.

Η φυλή που είπε «όχι» στις ανέσεις του σύγχρονου πολιτισμού


Εδώ και μισό αιώνα, το «κίνημα του Πρίγκιπα Φιλίππου γνώρισε τεράστια άνθιση στα χωριά Yakel και Yaohnanen - στο απόγειό του μάλιστα είχε αρκετές χιλιάδες οπαδούς, αν και οι αριθμοί σήμερα πιστεύεται ότι έχουν μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες. Οι χωρικοί ζουν μια απλή ζωή στις ζούγκλες της Τάνα, όπως ακριβώς και οι πρόγονοί τους. Ντύνονται με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ τα χρήματα και η σύγχρονη τεχνολογία, όπως τα κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια μέσα στη δική τους κοινότητα.


Αν και ζουν μόνο μερικά χιλιόμετρα μακριά από το πλησιέστερο αεροδρόμιο «έκαναν μια συνειδητή επιλογή να απορρίψουν τον σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι μια φυσική απόσταση, είναι μια μεταφυσική απόσταση. Είναι μόλις 3.000 χρόνια μακριά» εξηγεί ο ΜακΓκάρι.

Η...απληστία και η ζήλια των λευκών τους «στέρησε» το Φίλιππο


Ο πολιτισμός τους θεωρεί την Τάνα ως την προέλευση του κόσμο, βασικός του στόχος είναι η προώθηση της ειρήνης - και σε αυτή ακριβώς την πεποίθηση ο πρίγκιπας Φίλιππος έπαιζε κεντρικό ρόλο. Με την πάροδο του χρόνου, οι χωρικοί άρχισαν να πιστεύουν ότι είναι ένας από αυτούς - η εκπλήρωση μιας προφητείας ένας ισχυρός φύλαρχος που έφυγε από το νησί, στην αρχική πνευματική του μορφή, για να βρει μια ισχυρή γυναίκα στο εξωτερικό.

Πίστευαν ότι κυβερνούσε το Ηνωμένο Βασίλειο με τη βοήθεια της βασίλισσας, προσπαθούσε να προωθήσει την ειρήνη και το σεβασμό στην παράδοση στην Αγγλία και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αν πετύχαινε, τότε θα μπορούσε να επιστρέψει στην Τάνα. Το μόνο πράγμα που τον εμπόδιζε όπως πίστευαν οι χωρικοί είναι η ανοησία,η ζήλια, η απληστία και η διαρκής διαμάχη των λευκών.

Κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Μια ιδέα, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, είναι ότι οι χωρικοί μπορεί να είχαν δει την εικόνα του μαζί με τη βασίλισσα στους τοίχους βρετανικών αποικιακών κτιρίων, όταν το Βανουάτου ήταν ακόμα γνωστό ως Νέες Εβρίδες, μια αποικία που διαχειριζόταν από κοινού η Βρετανία και η Γαλλία.

Η επίσκεψη του ζεύγους στο νησί Τάνα


Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι προέκυψε ως «αντίδραση στην αποικιακή παρουσία». Τη δεκαετία του 70 πάντως η λατρεία προς το πρόσωπό του υπήρχε ήδη. Και επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο νησί, όταν ο δούκας του Εδιμβούργου λέγεται πως είχε πάρει μέρος σε εθιμοτυπικά τελετουργικά. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι φύλαρχοι έστελναν δωρα στο Φίλιππο και εκείνος συχνά ανταπέδιδε την τιμή.


Το 2007, αρκετά μέλη της φυλής συναντήθηκαν με το δούκα. Ταξίδεψαν στο ΗνωμένοΒασίλειο για την τηλεοπτική σειρά «Channel the Natives» του Channel 4. Πέντε ηγέτες είχαν μια συνάντηση εκτός οθόνης με τον δούκα στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου του πρόσφεραν δώρα και τον ρώτησαν πότε θα επιστρέψει στην Τάνα…

Η απάντησή του, όπως αναφέρθηκε αργότερα ήταν αινιγματική, αλλά φαίνεται να τους κάλυψε «Όταν αρχίσει η ζεστή, θα στείλω ένα μήνυμα» λέγεται ότι είχε πει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Καραϊβάζ: Λίστες από αεροδρόμια και σύνορα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ - Πού επικεντρώνονται οι έρευνες