ΚΟΣΜΟΣ

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιά ήταν η τελευταία του επιθυμία -Τι είπε στο γιο του Κάρολο λίγο πριν «φύγει»

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποιά ήταν η τελευταία του επιθυμία -Τι είπε στο γιο του Κάρολο λίγο πριν «φύγει»

Ο Πρίγκιπας Κάρολος, αποχαιρέτησε τον πατέρα του εμφανώς συγκινημένος σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ευχαριστώντας τον κόσμο για τα θερμά λόγια και τις εκδηλώσεις αγάπης που προσφέρουν στήριξη στη βασιλική οικογένεια στις δύσκολες ώρες που περνάει.

«Ο πατέρας μου πέρασε τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του προσφέροντας αξιοθαύμαστες υπηρεσίες στη βασίλισσα, την οικογένειά μας, την χώρα και την Κοινοπολιτεία. Μας λείπει απίστευτα πολύ. Ήταν ένα πρόσωπο πολυαγαπημένο. Νομίζω θα ήταν και ο ίδιος συγκινημένος από τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται μαζί μας την απώλεια και την θλίψη. Ο αγαπημένος μου μπαμπάς ήταν ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος ο οποίος πιστεύω θα έμενε και ο ίδιος έκπληκτος από τις αντιδράσεις και τα συγκινητικά πράγματα που ειπώθηκαν γι΄αυτόν. Είμαστε ευγνώμονες».

Με αυτό το μήνυμα ο Κάρολος αποχαιρέτησε δημόσια τον πατέρα του. Οι βρετανικές ταμπλόιντ γράφουν οτι τον είχε αποχαιρετήσει ιδιωτικά λίγες εβδομάδες νωρίτερα , όταν οι κάμερες τον συνέλαβαν να βγαίνει συγκινημένος απο το νοσοκομείο.

Μία ματιά στο συγκινητικό "αντίο" των δύο ανδρών προσφέρει ο βασιλικός βιογράφος Ρόμπερτ Τζόμπσον, ο άνθρωπος που έγραψε μεταξύ άλλων το βιβλίο «Ο Αιώνας του Πρίγκιπα Φιλίππου: Η Εκπληκτική Ζωή του δούκα του Εδιμβούργου».

Στην τελευταία τους συνάντηση πριν από λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο, ο 99χρονος Φίλιππος ήξερε ότι το τέλος της ζωής του πλησιάζει. Ζήτησε λοιπόν από τον πρωτότοκο γιό του και διάδοχο του βρετανικού θρόνου να προσέχει τη Βασίλισσα Ελισάβετ όταν εκείνος θα είχε φύγει. Να αναλάβει δηλαδή το ρόλο που ο ίδιος είχε επί επτά και πλέον δεκατίες στο πλευρό της.

Παράλληλα φέρεται να του έδωσε κάποιες τελευταίες χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα πρέπει να «διοικήσει» τη βασιλική οικογένεια στα χρόνια που έρχονται. Είχε πλήρη επίγνωση ότι η υγεία του ήταν δύσκολο να βελτιωθεί μετά από εβδομάδες στο νοσοκομείο. Και εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο σπίτι του. Ήθελε να πεθάνει στο κρεβάτι του, πίσω από τα τείχη του Κάστρου του Ουίνδσορ, λένε πηγές του περιβάλλοντός του. Την επιθυμία αυτή είχε εκφράσει και στον Κάρολο.

Η αλλαγή φρουράς στο Μπάκιγχαμ

Αυτή η συγκινητική συνάντηση πατέρα και γιού σηματοδότησε όχι μόνο το τέλος μιας μακράς εποχής, αλλά και μια αλλαγή φρουράς, μία αλλαγή πλεύσης σε μία σχέση που δοκιμάστηκε αρκετές φορές, όλα αυτά τα χρόνια όπως οι περισσότερες σχέσεις πατέρα-γιού. Το τελευταίο διάστημα πάντως ο ασθενής Φίλιππος και ο...ευαίσθητος Κάρολος είχαν έρθει πολύ κοντά.
«Μαλάκωσαν και οι δύο. Τα τελευταία χρόνια αποδέχονταν πολύ περισσότερο ο ένας την άποψη του άλλου. Φυσικά πάντα αγαπούσε ο ένας τον άλλον, αυτό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Υπήρχε όμως βαθύτερος σεβασμός που διαρκώς αυξανόταν», είπε στη Daily Mail μια καλά πληροφορημένη πηγή.
Πατέρας και γιός μοιράζονταν τις ίδιες απόψεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της μοναρχίας, τα θρησκευτικά ζητήματα - ακόμη και την ίδια ανησυχία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Και οι δύο πίστευαν στον δια-θρησκευτικό διάλογο και θεωρούσαν ότι η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση ενισχύει την κατανόηση.

Ένας στενός φίλος του Πρίγκιπα Καρόλου πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι αυτοί οι δύο άνδρες πέρασαν μια ζωή καυγαδίζοντας και ότι η πριγκίπισσα Άννα ήταν στην πραγματικότητα…ο γιος που πάντα ήθελε να έχει ο Φίλιππος είναι ξεπερασμένη και λανθασμένη. Μια πολύ πιο ακριβής εικόνα ειναι οτι τα τελευταία δέκα χρόνια δύο ανθρώποι με ισχυρές απόψεις ήρθαν κοντά και κατανόησαν ο ένας τον άλλο.
«Ένας πατέρας και ένας γιος που αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και απολάμβαναν μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης. Το τελευταίο έτος της ζωής του Φιλίππου η σχέση τους ήταν στο καλύτερο δυνατό σημείο». Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πρίγκιπας Κάρολος ήταν σε διαρκή επαφή με τον πατέρα του. Τον επισκεπτόταν και μιλούσε συχνά μαζί του στο τηλέφωνο.

Το ταραγμένο παρελθόν στις σχέσεις πατέρα-γιού

Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν περίοδοι που οι σχέσεις ανάμεσα στο Φίλιππο και τον πρωτότοκο γιό του ήταν ιδιαίτερα τεταμένες και οι επιστολές ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο επικοινωνούσαν οι δύο τους. Σε κάθε συνάντησή τους υπήρχε ένταση. ««Φιλούσαν ο ένας τον άλλον κάθε φορά που συναντιούνταν, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα το κλίμα άλλαζε. Διαφωνούσαν ριζικά για όλα τα μεγάλα ζητήματα », θυμάται ανώτερος υπάλληλος του Παλατιού.
Οι δυσκολίες ξεκίνησαν νωρίς, με τον «αρρενωπό» Φίλιππο να αγωνίζεται προφανώς να κατανοήσει τον πιο ευαίσθητο πρωτότοκο γιο του, γράφει η Daily Mail. Ίσως ανησυχούσε ότι ο Κάρολος θα θεωρηθεί αδύναμος και με κάθε δυνατή ευκαιρία προσπαθήσει να τον «σκληρύνει». Πίστευε και ασκούσε τη λεγόμενη «αυταρχική ανατροφή των παιδιών».

Οι υπερασπιστές του λένε οτι ο Φίλιππος ανησυχούσε ότι οι γύρω του θα «παραχάϊδευαν» το γιό του ιδίως η γιαγιά του, και ένιωθε ότι ήταν καθήκον του να αντισταθμίσει τα δείγματα αυτά με ένα είδος «σκληρής αγάπης».Στην πορεία της ζωής τους λέγεται ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και ο πατέρας του ήρθαν σε ρήξη για την Πριγκίπισσα Νταϊάνα.


Στην πραγματικότητα, δεν ισχύει η φήμη ότι ο Φίλιππος ανάγκασε τον Κάρολο να την παντρευτεί. Δεν το έκανε - και ο Κάρολος δεν θεώρησε με κανένα τρόπο τον πατέρα του υπεύθυνο για το γάμο ή την επακόλουθη αποτυχία του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δούκας, όπως άλλωστε και η Βασίλισσα, ήθελαν να παντρευτεί ο Κάρολος την ιδανική για εκείνον γυναίκα και να αποκτήσει σύντομα διάδοχο.
Δεδομένου ότι ο Κάρολος πλησίαζε τα 32, ο Φίλιππος αποφάσισε να γράψει στον μεγαλύτερο γιο του για το «θέμα» λέγοντάς του ότι θα έπρεπε είτε να της προτείνει να παντρευτούν είτε να την αφήσει να φύγει. Ήταν μια ζεστή, στοργική και ενθαρρυντική επιστολή και όχι απότομη, όπως υποστήριξαν ορισμένοι από τους κριτικούς του.


Όπως και να’ χει το δέσιμό τους τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πολύ πιο βαθύ. Το πιο ξεκάθαρο δείγμα ήρθε το 2017 όταν ο Φίλιππος χάρηκε που ο γιός του ανέλαβε και επίσημα τα βασιλικά αγροκτήματα.

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ο δούκας του Εδιμβούργου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα δημόσια καθήκοντά του. Πιο ελεύθερος πλέον είχε περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτομαγιά 2021: Μεταφέρεται ο εορτασμός της - Δείτε πότε