Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Ο πάγος που έλιωσε μέσα σε ένα 24ωρο θα κάλυπτε τη Φλόριντα με 6 εκατοστά νερού (Βίντεο)

Newsbomb

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο πάγος που έλιωσε στη Γροιλανδία μέσα σε ένα 24ωρο (27 Ιουλίου) θα ήταν αρκετός για να καλύψει την αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα με 5,8 εκατοστά νερού.

Το στρώμα πάγου στο αυτόνομο έδαφος της Δανίας συρρικνώνεται ι καθώς οι θερμοκρασίες στην Αρκτική φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Ενώ ο αριθμός των γιγατόνων πάγου που χάθηκαν δεν είναι τόσο ακραίος όσο το 2019, έτος ρεκόρ απώλειας πάγων, η συνολική επιφάνεια του πάγου που χάνεται είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, σύμφωνα με την Polar Portal, μια δανέζικη οργάνωση ερευνητικών ιδρυμάτων της Αρκτικής που μελετούν τον πάγο της Γροιλανδίας.

Περιέγραψε ένα «μαζικό γεγονός τήξης στη Γροιλανδία» που «θα ήταν αρκετό για να καλύψει τη Φλόριντα με δύο ίντσες νερού». Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας ισχυρίστηκε ότι η κλιματική κρίση δεν υπάρχει, είναι «ψευδής» σε tweet που διέγραψε στη συνέχεια.

Ο πάγος της Γροιλανδίας περιέχει αρκετό νερό για να ανεβάσει το επίπεδο της θάλασσας κατά επτά μέτρα, μια αλλαγή που θα εκτόπιζε εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη του IMBIE, μιας διεθννή συνεργασία πολικών επιστημόνων.

Τον Μάιο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μέρος του πάγου της Γροιλανδίας θα μπορούσε σύντομα να περάσει το σημείο μη επιστροφής, μετά το οποίο ο ρυθμός τήξης ξεπερνά τον ρυθμό χιονόπτωσης.

Οι ερευνητές που αναλύουν τα δεδομένα της Αρκτικής δήλωσαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να φτάσει σε ένα «σημείο καμπής» και προειδοποίησαν ότι πρέπει «επειγόντως» να κατανοήσουμε πώς κάθε επίδραση της τήξης επηρεάζει γενικότερα τις κλιματικές συνθήκες.

Η απώλεια του πάγου αναμένεται να αυξήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και να διαταράξει τα μεγάλα ρεύματα των ωκεανών, τις ζώνες μουσώνων, τα τροπικά δάση, τα αιολικά συστήματα και τα δεδομένα βροχόπτωσης σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στη Δάφνη: Ο θάνατος της 31χρονης ήταν μαρτυρικός - Τραύματα από μαχαίρι 28 εκατοστών