Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αίθουσα των Κατόπτρων: Το δωμάτιο - «κόσμημα» όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες της ΕΕ στις Βερσαλλίες

Newsbomb

Bαριά ήταν η ατμόσφαιρα στο Salon d'Hercule στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών καθώς οι «27» συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα τραπέζι συνεδριάσεων, σε έντονη αντίθεση με την περίτεχνη μαρμάρινη διακόσμηση και τον τεράστιο καμβά οροφής που απεικονίζει τον μυθικό ήρωα, Ηρακλή.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, παρατέθηκε δείπνο στη μπαρόκ Αίθουσα των Κατόπτρων (Hall of Mirrors), όπου η Συνθήκη των Βερσαλλιών έβαλε τη σφραγίδα μιας αναδιαμορφωμένης Ευρώπης μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να φιλοξενήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο παλάτι του βασιλιά Ήλιου Λουδοβίκου 14ου προτού ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς η τοποθεσία είναι κοντά στο Παρίσι και είναι σχετικά απλή στην ασφάλεια.

Η Αίθουσα των Κατόπτρων, είναι μια μεγάλη γκαλερί σε στυλ μπαρόκ και ένα από τα πιο εμβληματικά δωμάτια στο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών. Το μεγαλειώδες σύνολο της Αίθουσας και των παρακείμενων σαλονιών είχε σκοπό να απεικονίσει τη δύναμη του μονάρχη Λουδοβίκου XIV. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού σώματος του παλατιού και βλέπει δυτικά προς τους Κήπους του Παλατιού.

Το Hall of Mirrors υπήρξε σκηνή γεγονότων μεγάλης ιστορικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της Διακήρυξης της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της υπογραφής της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Τα 17 παράθυρα της Αίθουσας των Κατόπτρων ανοίγουν προς την κατεύθυνση του πάρκου. Στον απέναντι εσωτερικό τοίχο της Αίθουσας υπάρχουν 17 εξίσου μεγάλοι καθρέφτες, που αποτελούνται από περισσότερες από 350 επιμέρους επιφάνειες καθρέφτη. Από τη μία πλευρά, οι καθρέφτες είχαν αισθητική λειτουργία, καθώς η κατοπτρική εικόνα του κήπου απεικόνιζε το εξωτερικό του κάστρου στο εσωτερικό του κτηρίου και αντανακλούσε το φως των κεριών το βράδυ. Από την άλλη, οι καθρέφτες μετέδιδαν τον πλούτο του βασιλιά και την αποτελεσματικότητα της γαλλικής οικονομίας με διακριτικό τρόπο. Το γυαλί καθρέφτη ήταν ένα ακριβό προϊόν πολυτελείας τον 17ο αιώνα και μπορούσε να παραχθεί μόνο με μεγάλη προσπάθεια.