Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Αλάσκα: Γαλάζια σπείρα σαν γαλαξίας εμφανίστηκε με το Βόρειο Σέλας και έγινε viral - H εξήγηση

Newsbomb

Η εμφάνιση του στροβιλισμού στον ουρανό της Αλάσκα έγινε viral στο διαδίκτυο αφού καταγράφηκε σε time-lapse στην κάμερα του Γεωφυσικού Ινστιτούτου

Oι λάτρεις του Βόρειου Σέλας βίωσαν μια... έξτρα έκπληξη καθώς παρακολουθούσαν τον ουρανό της Αλάσκας νωρίς το Σάββατο, όταν μια μυστηριώδης, γαλάζια σπείρα που έμοιαζε με γαλαξία εμφανίστηκε για λίγα λεπτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους.

Η αιτία για το φαινόμενο ήταν η περίσσεια καυσίμου που είχε απελευθερωθεί από έναν πύραυλο SpaceX που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες πριν εμφανιστεί. Μερικές φορές οι πύραυλοι έχουν καύσιμα που πρέπει να απορριφθούν, είπε ο διαστημικός φυσικός Ντον Χάμπτον, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fairbanks Geophysical Institute.

«Όταν το κάνουν αυτό σε μεγάλα υψόμετρα, αυτό το καύσιμο μετατρέπεται σε πάγο», είπε. «Και αν τύχει να είναι στο φως του ήλιου, όταν βρίσκεσαι στο σκοτάδι στο έδαφος, μπορείς να το δεις σαν ένα είδος μεγάλου σύννεφου και μερικές φορές στροβιλίζεται». Αν και δεν είναι συνηθισμένο θέαμα, ο ίδιος είπε ότι έχει δει τέτοια περιστατικά περίπου τρεις φορές.

Η εμφάνιση του στροβιλισμού καταγράφηκε σε time-lapse στην κάμερα του Γεωφυσικού Ινστιτούτου και κοινοποιήθηκε ευρέως. «Δημιουργήθηκε μια μικρή καταιγίδα στο Διαδίκτυο με αυτή τη σπείρα», είπε ο Χάμπτον. Φωτογράφοι που παρατηρούν το βόρειο σέλας δημοσίευσαν επίσης τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο φωτογράφος από την Αλάσκα Τοντ Σαλάτ ήταν ένας από τους πολλούς που τράβηξαν το σουρεαλιστικό θέαμα σε μια εκπληκτική σειρά φωτογραφιών. Σε ένα time-lapse 30 δευτερολέπτων «συνέλαβε» τη σπείρα να μεγαλώνει και να εκτείνεται πάνω από το Donnelly Dome κοντά στο Delta Junction, στην Αλάσκα, στις 15 Απριλίου με το βόρειο σέλας.

«Στην αρχή δεν είχα ιδέα για το τι έβλεπα», είπε στο NBC σε ένα email, «αλλά αυτό το φαινόμενο φαίνεται να προκαλείται από την εξάτμιση του κινητήρα από μια αποστολή SpaceX Transporter-7». Ο πύραυλος SpaceX απογειώθηκε από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (14/4) με περίπου 25 δορυφόρους επί του σκάφους. Ήταν μια εκτόξευση, ορατή πάνω από μια μεγάλη περιοχή της Αλάσκας.

Τον Ιανουάριο, μια άλλη σπείρα εντοπίστηκε πάνω από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Μια κάμερα στην κορυφή του Mauna Kea, έξω από το Εθνικό Αστρονομικό Αστεροσκοπείο του Ιαπωνικού τηλεσκοπίου Subaru, απαθανάτισε μια σπείρα που στροβιλιζόταν στον νυχτερινό ουρανό. Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν από την εκτόξευση ενός στρατιωτικού δορυφόρου GPS που απογειώθηκε με έναν πύραυλο SpaceX στη Φλόριντα.