Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Όρεγκον: Ανατράπηκε φορτηγό που μετέφερε χιλιάδες ζωντανούς σολομούς - Εικόνες χάους

Newsbomb

Χιλιάδες ζωντανοί σολομοί κατέληξαν σε λάθος ποταμό του Όρεγκον, μετά από τροχαίο ατύχημα στο φορτηγό που τους μετέφερε

Ένα φορτηγό που μετέφερε 102.000 ζωντανούς σολομούς στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα σε έναν κολπίσκο, αφήνοντας κατά λάθος χιλιάδες από τα νεαρά ψάρια στο νερό.

Οι νεαροί σολομοί Chinook, γνωστοί και ως «βασιλείς», μεταφέρονταν από το εκκολαπτήριο Lookingglass στα βόρεια της πολιτείας, στον ποταμό Imnaha, όπου αναφέρονται ως απειλούμενοι. Αλλά η συντριβή έκανε περίπου 77.000 ψάρια να εκτοξευθούν στον κολπίσκο Lookingglass, ενισχύοντας τον πληθυσμό αυτής της πλωτής οδού.

Αξιωματούχοι της άγριας ζωής δήλωσαν την Τρίτη ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο σε μια στενή στροφή, με αποτέλεσμα το όχημα να κατρακυλήσει σε ένα βραχώδες ανάχωμα. Ο οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Ψαριών και Άγριας Ζωής του Όρεγκον (ODFW).

Η σύγκρουση συνέβη σε μια στενή γωνία στις 29 Μαρτίου, αναφέρουν οι Αρχές, με το φορτηγό 16 μέτρων «να κυλήσει από την πλευρά του συνοδηγού, να γλιστρήσει στο πλάι στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια να περάσει πάνω από ένα βραχώδες ανάχωμα».

Ενώ χιλιάδες ψάρια κατέληξαν στο νερό, πολλά άλλα ξέμειναν στην όχθη
Πάνω από 25.000 σολομοί- ψάρια ηλικίας περίπου δύο ετών - πέθαναν είτε μέσα στο βυτιοφόρο του φορτηγού είτε στην όχθη του κολπίσκου. Το γραφείο του τοπικού σερίφη αντέδρασε άμεσα στη συντριβή, ανέφεραν αξιωματούχοι. «Μικρές ποσότητες καυσίμου ντίζελ περιορίστηκαν γρήγορα», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αντιμετώπιση διαρροής επικίνδυνου υλικού.

Τοπικές φυλές Ινδιάνων ανταποκρίθηκαν άμεσα και βοήθησαν στην περισυλλογή των νεκρών ψαριών. Οι σολομοί είναι ανάδρομοι, που σημαίνει ότι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στον ωκεανό, αλλά επιστρέφουν σε ποταμούς γλυκού νερού για να γεννήσουν. Πολλοί εκτρέφονται σε κρατικά εκκολαπτήρια προτού απελευθερωθούν πίσω στα νερά τους για να επιστρέψουν αργότερα στα ίδια εκκολαπτήρια.

Οι αξιωματούχοι του ODFW λένε ότι η απώλεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των ψαριών που σκόπευε να απελευθερώσει στον ποταμό Imnaha φέτος. Αναμένουν ότι περίπου 500-900 λιγότερα ενήλικα ψάρια θα επιστρέψουν στην αναπαραγωγή το 2026-2027 λόγω της απώλειας.

«Είμαστε ευγνώμονες που ο υπάλληλος του ODFW που οδηγούσε το φορτηγό δεν τραυματίστηκε σοβαρά», δήλωσε ο συντονιστής του εκκολαπτηρίου ψαριών του ODFW, Άντριου Γκιμπς. «Αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ικανότητά μας να συλλέγουμε μελλοντικά αποθέματα γόνου ή να διατηρήσουμε πλήρεις στόχους παραγωγής στο μέλλον»