Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Βάφτηκε με αίμα θρησκευτική γιορτή

Newsbomb

Δύο αστυνομικοί και δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες αναζητούν τους δράστες της επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (3/11) εναντίον ενός πλήθους σιιτών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στοιχίζοντας τη ζωή οκτώ ατόμων.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, οι συγκρούσεις στην επαρχία αλ Κάσιμ, βόρεια του Ριάντ, σημειώθηκαν λίγες ώρες αφού ένοπλοι πυροβόλησαν εναντίον ενός συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών Ασούρα.

Εκπρόσωπος των Αρχών ανέφερε ότι ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και δύο ακόμη αστυνομικοί, ενώ 15 συνολικά ύποπτοι συνελήφθησαν σε έξι χωριά.

Επτά από τους οκτώ ανθρώπους σκοτώθηκαν σε ένα σιιτικό χώρο λατρείας στο χωριό αλ Ντάλουα, στην περιοχή αλ Ίχσα στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το όγδοο θύμα βρέθηκε νεκρό στο αυτοκίνητό του σε ένα γειτονικό χωριό.

«Ο καταζητούμενος και ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν», σημείωσε το αλ Αραμπίγια, προσθέτοντας ότι στην επίθεση εναντίον των σιιτών συμμετείχε μια ομάδα περίπου 10 ανδρών.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε κάτοικοι ενός σιιτικού χωριού σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από ενόπλους, οι οποίο είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σε μια επίθεση άνευ προηγουμένου στη Σαουδική Αραβία που έχει προκαλέσει σοκ και αγανάκτηση σε ένα βασίλειο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη κάποια οργάνωση, σημειώθηκε τη Δευτέρα (3/11) λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε έναν τόπο λατρείας των σιιτών.

«Τρεις άνθρωποι με καλυμμένα τα πρόσωπα πυροβόλησαν με πολυβόλα και πιστόλια» εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο στο χωριό αλ Ντάλουα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Εκτός από τους πέντε νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι νεαροί, εννέα ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Βίντεο μάλιστα που ανέβηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τον τόπο της επίθεσης γεμάτο αίματα και τα παρατημένα σανδάλια των πιστών που προσπάθησαν να διαφύγουν.

Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση.

Παρά τις διαδογματικές εντάσεις, η σιιτική μειονότητα της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα στόχος μιας τόσο αιματηρής επίθεσης.

«Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι», δήλωσε μια κάτοικος της περιοχής, η Νασίμα αλ Σάντα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι «η πρώτη φορά» που σιίτες δέχονται μια τέτοιου είδους επίθεση.

Παράλληλα, η κοινότητα των ουλεμάδων, που εκπροσωπούν το σουνιτικό κατεστημένο, εξέφρασε επίσης μέσω ανακοίνωσης την αγανάκτησή της «για την εγκληματική ενέργεια που διαπράχθηκε στην αλ Ίχσα», ζητώντας «από όλους τους πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους σαν ένας απέναντι στους εγκληματίες και τους προδότες που θέλησαν με αυτή την πράξη να πλήξουν την ενότητα και τη σταθερότητα του βασιλείου».

Σημειώνεται ότι μια σειρά επιθέσεων, που αποδόθηκαν σε ακτιβιστές της σιιτικής μειονότητας, έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Τρεις ημέρες μετά την καταδίκη σε θάνατο του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, στις 15 Οκτωβρίου, για υποκίνηση ταραχών, οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν πυρά, ενώ ένα παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο στο σιιτικό χωριό Αουαμίγια.

Στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, οι σιίτες της Σαουδικής Αραβίας είχαν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζει η πλειονότητα των σιιτών και όπου βρίσκονται και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, καταγγέλλοντας τις διακρίσεις οι οποίες γίνονται εις βάρος τους. Το 2012 οι κινητοποιήσεις αυτές πήραν μάλιστα βίαιη τροπή, ενώ από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν χάσει τη ζωή τους 24 άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί…

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης (4/11) οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις με την ευκαιρία της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών Ασούρα, τη στιγμή που οι τζιχαντιστές κατηγορούνται για νέες σφαγές στο δυτικό Ιράκ.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι μουσουλμάνοι σιίτες συγκεντρώθηκαν σε βωμούς και τζαμιά σε όλο το Ιράκ για να λάβουν μέρος στο τελετουργικό της Ασούρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετέβησαν στην ιερή τους πόλη Κερμπάλα. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην πόλη αυτή με στόχο την προστασία των «εκατοντάδων χιλιάδων ιρακινών πιστών και περισσοτέρων από 65.000 πιστών που έχουν καταφθάσει από 20 χώρες, αραβικές και μη, για να μετάσχουν στους εορτασμούς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ακιλ αλ-Τουράιχι.

Κανένα σοβαρό περιστατικό δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης.

Οι εορτασμοί που κορυφώνονται σήμερα (4/11), κατά το παρελθόν σημαδεύτηκαν πάντως από αιματηρές επιθέσεις με θύματα πιστούς. Το 2004 επιθέσεις αυτοκτονίας της αλ Κάιντα και επιθέσεις με όλμους στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη στοίχισαν τη ζωή 171 ανθρώπων.

Ωστόσο φέτος, η απειλή είναι ακόμα μεγαλύτερη: η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος η οποία θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς, άπιστους, που αξίζει να σκοτωθούν, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών στόχων. Επίσης έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ, ανάμεσά τους περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, όχι μακριά από το δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κερμπάλα.

Το προσκύνημα συνεπώς αποτελεί μείζονα δοκιμασία τόσο για τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, όσο και για τις δυνάμεις ασφαλείας, που δίνουν μάχη κατά των τζιχαντιστών προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και αστυνομικοί με την υποστήριξη ελικοπτέρων και 1.500 εθελοντών - μελών σιιτικών πολιτοφυλακών - έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από τη Βαγδάτη στην Κερμπάλα και στο εσωτερικό της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικό διευθυντή.

Η Ασούρα τιμά το μαρτύριο του Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που δολοφονήθηκε τον 7ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσέιν ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλα, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου μερικές φορές να αιμορραγούν…