Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεύτερη νύχτα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας

Newsbomb

Διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, ως επί το πλείστον ειρηνικές, πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη (04/12/2014), για δεύτερη νύκτα σε διαμαρτυρία για την απόφαση σώματος ενόρκων στη Νέα Υόρκη να μην απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες εναντίον ενός λευκού αστυνομικού για το θάνατο δια στραγγαλισμού ενός άοπλου μαύρου.

Η αντίδραση στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις για την απόφαση της Τετάρτης να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο για το ρόλο του στο θάνατο του 43χρονου Έρικ Γκάρνερ απηχεί το κύμα της οργής που είχε ξεσπάσει εννέα ημέρες νωρίτερα εξαιτίας μιας παρόμοιας απόφασης στην υπόθεση του θανάσιμου πυροβολισμού ενός άοπλου μαύρου εφήβου από έναν λευκό αστυνομικό στο Μιζούρι.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ υποσχέθηκε χθες πως θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για την υπόθεση της Νέας Υόρκης.

Ο Πανταλέο ενδέχεται να αντιμετωπίσει πειθαρχική δίωξη στο πλαίσιο μιας εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, δήλωσε ο δικηγόρος του, προσθέτοντας πως αναμένει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και ότι ο πελάτης του θα απαλλαγεί.

Η έρευνα της αστυνομίας θα επικεντρωθεί στο αν ο Πανταλέο χρησιμοποίησε λαβή στραγγαλισμού, η οποία απαγορεύεται από τους κανονισμούς της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, για να θέσει υπό έλεγχο τον Γκάρνερ, όταν ο ίδιος και άλλοι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν τον Ιούλιο ως ύποπτο ότι πωλούσε παράνομα τσιγάρα σ' ένα πεζοδρόμιο στο Στάτεν Άιλαντ.

Οι υποθέσεις της Νέας Υόρκης και του Μιζούρι, εκτός του ότι προκάλεσαν διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το αμερικανικό σύστημα επιβολής του νόμου που πιστεύεται ευρέως ότι στοχοθετεί αδίκως Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες.

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν χθες για δεύτερη νύκτα πορείες στους δρόμους του Μανχάταν, ξεκινώντας τη βραδινή ώρα αιχμής και "στρατολογώντας" διαδηλωτές κατά την εξέλιξη των πορειών, συχνά περνώντας ανάμεσα από αυτοκίνητα και φορτηγά και παραλύοντας σχεδόν την κυκλοφορία.
Η ένταση αυξήθηκε όταν ένα πλήθος τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Τάιμς Σκουέρ περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυκτα. "Ποιόν προστατεύετε;", φώναζαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι κατέφθαναν κατά εκατοντάδες για να υποχρεώσουν τους διαδηλωτές να περιορισθούν στα πεζοδρόμια. Έγιναν συλλήψεις, αλλά δεν υπήρξαν εκρήξεις βίας.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν στην περιοχή πάνω από τους ουρανοξύστες.

Μερικές ώρες νωρίτερα, διαδηλωτές που έκαναν πορεία στο Κάτω Μανχάταν είχαν πραγματοποιήσει σποραδικές καθιστικές διαμαρτυρίες σε διασταυρώσεις πριν αστυνομικές δυνάμεις με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών πλησιάσουν και τους προειδοποιήσουν να προχωρήσουν διότι αλλιώς θα συλληφθούν. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές συμμορφώθηκαν και η ατμόσφαιρα ανάμεσα στο φυλετικά μικτό αυτό πλήθος ήταν θορυβώδης, ενθουσιώδης και ως επί το πλείστον ειρηνική.

Ένα δεύτερο και ένα τρίτο κύμα διαδηλωτών διέσχισαν αργότερα δύο γέφυρες από το Μπρούκλυν προς το Μανχάταν, κλείνοντας για λίγο την κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στη συνέχεια συνέκλιναν στο νότιο άκρο του Μανχάταν, στο τέρμιναλ των φέρι για το Στάτεν Άιλαντ.
Στο μεταξύ, η κύρια ομάδα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε δυτικά και έκλεισε για λίγο τον αυτοκινητόδρομο Ουέστ Σάιντ, κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, με αποτέλεσμα να γίνουν μερικές συλλήψεις, πριν στραφεί και πάλι προς βορρά και περάσει από το Γκρίνουιτς Βίλατζ και το Τσέλσι.
Οι συγκεντρώσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού ήταν εν γένει μεγαλύτερες και περισσότερες χθες σε σχέση με την προηγούμενη νύκτα.
Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν "Όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη, όχι ρατσιστική αστυνομία" καθώς έκαναν πορεία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, πέρασαν κοντά από τον Λευκό Οίκο και κατευθύνθηκαν προς το Μνημείο Ουάσινγκτον. Εκεί οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο δρόμο μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Μινεάπολη, το Σικάγο και τη Βοστώνη.