Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αυξάνεται η οργή για την αστυνομική βία εναντίον μαύρων

Newsbomb

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας, παρά το γεγονός πως εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού που σκότωσε τον περασμένο μήνα έναν ακόμη Αφροαμερικάνο.

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι σώμα ενόρκων θα αποφασίσει αν θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη ένας λευκός αστυνομικός, ο οποίος σκότωσε «από λάθος» τον Ακάι Γκάρλεϊ, έναν μαύρο 28 ετών, στο Μπρούκλιν.

Ο Γκάρλεϊ σκοτώθηκε σε ένα κακοφωτισμένο κλιμακοστάσιο συγκροτήματος κτιρίων στο Μπρούκλιν, το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου, από έναν αρχάριο αστυνομικό, τον Πίτερ Λίανγκ. Ο επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης της Νέας Υόρκης είχε υπογραμμίσει ήδη από την επόμενη ημέρα ότι επρόκειτο «για τυχαίο πυροβολισμό» και ότι το θύμα ήταν αθώο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post, ο Λίανγκ, αφού έριξε το μοιραίο πυροβολισμό, έστειλε μήνυμα από το κινητό του στο συνδικάτο των αστυνομικών, ενώ επί αρκετά λεπτά δεν απαντούσε στις κλήσεις του κέντρου, την ώρα που το θύμα του ήταν τραυματισμένο στο κλιμακοστάσιο. Ο Γκάρλεϊ, πατέρας ενός παιδιού, πέθανε μόλις έφτασε στο νοσοκομείο…

newyork9 copy

Ο εισαγγελέας του Μπρούκλιν Κεν Τόμσον ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που διαθέτει στο σώμα των ενόρκων.

«Είναι σημαντικό να φτάνουμε στο βάθος των πραγμάτων για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε ο Τόμσον, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του σώματος των ενόρκων.

Από την πλευρά της, η οικογένεια του Ακάι Γκάρλεϊ μίλησε για πρώτη φορά χθες Παρασκευή (5/12), ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Δεν είχε κάνει τίποτα κακό, είναι ένας καλός άνθρωπος, αγαπά την οικογένειά του», δήλωσε η μητέρα του Σίλβια Πάλμερ.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Κέβιν Πάουελ συνέδεσε το θάνατο του Γκάρλεϊ με αυτόν πολλών άλλων Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ: «Δυστυχώς εκτιμάμε ότι η κατάσταση μοιάζει με μια σειρά σύγχρονου λιντσαρίσματος».

Έπειτα από μια τελετή στη μνήμη του Γκάρλεϊ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μπρούκλιν, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν την κυκλοφορία στη Νέα Υόρκη, παρά τη βροχή.

Άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Μαϊάμι, το Σικάγο και τη Νέα Ορλεάνη.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Στην πλειονότητά τους οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, με πολλούς διαδηλωτές να ξαπλώνουν στο έδαφος προσποιούμενοι τους νεκρούς.

«Η ζωή των μαύρων μετρά και ο ρατσισμός σκοτώνει», έγραφαν κάποια από τα πανό που κρατούσαν.

newyork7

Το μεγαλύτερο κύμα των διαδηλώσεων αυτής της εβδομάδας ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν ένα σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη εναντίον του αστυνομικού Ντάνιελ Πανταλέο, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για το θάνατο του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ. Ο 43χρονος πατέρας 6 παιδιών, ο οποίος υπέφερε από παχυσαρκία και άσθμα, απεβίωσε τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή όταν αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος, με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Η απόφαση αυτή των ενόρκων ανακοινώθηκε μάλιστα 9 μόλις ημέρες, αφότου δικαστήριο στο Μιζούρι αποφάσισε να μην ασκηθούν διώξεις εναντίον ενός ακόμη λευκού αστυνομικού, ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο νεαρό Αφροαμερικανό.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ένας ακόμα άοπλος μαύρος άνδρας στο Φοίνιξ της Αριζόνα πυροβολήθηκε θανάσιμα από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια συμπλοκής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και στην περιοχή αυτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο, ένας αρχάριος αστυνομικός σκότωσε στα τέλη Νοεμβρίου ένα 12χρονο αγόρι το οποίο έπαιζε με ψεύτικο όπλο. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε μάλιστα ότι τα πρώτα συμπεράσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε για την υπόθεση αυτή είναι συγκλονιστικά και ότι η αστυνομία έκανε χρήση «υπερβολικής» βίας.

«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που είναι πραγματικά εθνικής εμβέλειας και απειλούν ολόκληρη τη χώρα», είχε παραδεχθεί πρόσφατα ο Χόλντερ, ο οποίος είναι και ο ίδιος Αφροαμερικανός.

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τέρας και το τέρας αυτό είναι τώρα ελεύθερο», δήλωσε από την πλευρά της μια νοσοκόμα από το Μπρονξ που συμμετείχε στις διαδηλώσεις...