Ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100.000 άλλοι εξαναγκάζονταν σε βίαιη φυγή από τις εστίες τους στη Μαλαισία, λόγω των κατακλυσμιαίων πλημμυρών, ο πρωθυπουργός της χώρας απολάμβανε στιγμές χαλάρωσης, παρέα με τον Αμερικανό πρόεδρο, στη Χαβάη.

 

Οι φωτογραφίες που εμφανίζουν τον Νατζίμπ Ραζάκ να παίζει γκολφ μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, έχουν προκαλέσει, στη Μαλαισία, την λαϊκή οργή.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις σφοδρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών που πλήττουν την χώρα, ενώ δεν προβλέπεται καμία βελτίωση του καιρού με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για νέες καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Μαλαισία.

Η κυβέρνηση της χώρας αυτής της νοτιανατολικής Ασίας έχει δεχθεί έντονη κριτική καθώς δεν κήρυξε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις πληγείσες περιοχές εδώ και εβδομάδες και ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δέχεται πυρά έπειτα από τη δημοσίευση από τα μέσα ενημέρωσης φωτογραφικών στιγμιοτύπων όπου απεικονίζεται να παίζει γκολφ στη Χαβάη με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Πολλοί παρατηρητές αναρωτήθηκαν γιατί ο Νατζίμπ δε βρίσκεται στη Μαλαισία και επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση εξ αποστάσεως αναρτώντας μηνύματα στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Σε ένα από αυτά καλεί τα μέλη των σωστικών συνεργείων να επιτείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να φθάσουν στις κατεστραμμένες περιοχές για να παραδώσουν στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουχιντίν Γιασίν δήλωσε στην εφημερίδα New Strait Times ότι ο Νατζίμπ είχε «ανάγκη από ένα διάλειμμα» και ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της: «αντιμετωπίζουμε πλημμύρες κάθε χρόνο, όμως αυτές φαίνεται πως είναι οι χειρότερες που η χώρα γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών», είπε ο ίδιος.