Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Εύθραυστη η εκεχειρία στα ανατολικά της χώρας (video)

Αλέξανδρος Τσοποτός

Παραπαίει η συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των συμφωνηθέντων, που περιλαμβάνει την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή.

Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αντάρτες έλαβαν εντολή να έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα τους δύο ημέρες μετά την τελευταία εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ωστόσο στο Κίεβο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι «επί του παρόντος» δεν τίθεται θέμα για τον ουκρανικό στρατό να αρχίσει την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι συμφωνία δεν τηρείται επειδή η πόλη του Ντεμπάλτσεβε έχει περικυκλωθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, τουλάχιστον πέντε ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 21 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ουκρανών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε τη Δευτέρα (16/02/2015) ότι η Ουκρανία σέβεται πλήρως την εκεχειρία, αλλά έχει δεχθεί «112 επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες».

«Σοβαρή ανησυχία» εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις συγκρούσεις εντός και γύρω από τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Ντεμπάλτσεβε, στην ανατολική Ουκρανία που αναζωπυρώθηκαν μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η Ουάσινγκτον τονίζει πως παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες φάλαγγα με ρωσικό στρατιωτικό υλικό κατευθύνεται προς την περιοχή.

Την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση των συγκρούσεων στο Ντεμπάλτσεβε της ανατολικής Ουκρανίας εξέφρασαν τη Δευτέρα (16/2) ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, οι τρεις ηγέτες, που συνομίλησαν τηλεφωνικά το απόγευμα, τόνισαν επίσης ότι επιθυμούν «οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην περιοχή», ώστε να συνεχίσουν το έργο τους με αντικειμενικότητα και να φροντίσουν για την εφαρμογή της εκεχειρίας.