Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από το ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης

Newsbomb

Η νέα τραγωδία που σημειώθηκε ανοικτά της Λιβύης και που αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι των Αρχών θα συνιστά τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη νότια Μεσόγειο, «ανάγκασε» κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες να βάλουν ξανά στην ατζέντα των συζητήσεών τους το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Οι εικόνες από τη νέα «τραγωδία της Μεσογείου» είναι πραγματικά συγκλονιστικές και καταγράφουν μια σκληρή πραγματικότητα που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει όλους ανεξαιρέτως πολύ νωρίτερα...

Με τις πληροφορίες να θέλουν τη συντριπτική πλειοψηφία των άνω των 700 επιβαινόντων στο πλοιάριο που ναυάγησε ανοικτά της Λιβύης να είναι νεκροί, ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν δραστικά μέτρα.

«Ενδεχομένως να μιλάμε για τη χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. «Πρέπει να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων, να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις στην περιοχή και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπόρων. Διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», συμπλήρωσε.

«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν κλείνοντας τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτα για να τις αποτρέψουν, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μάσκατ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι μάρτυρας μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο. Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;».

Ο Ρέντσι διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά ΜΜΕ «πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Θέση πήρε και ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα ναυάγια και θύματα

«Εκφράζω τον βαθύτατο πόνο μου. Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δράσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα ώστε να μην επαναληφθούν άλλες παρόμοιες τραγωδίες. Είναι άνδρες και γυναίκες σαν εμάς, αδέλφια που πεινάνε, κατατρεγμένα, τραυματισμένα, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν την ευτυχία», τόνισε ο ποντίφικας και κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν υπέρ των θυμάτων.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το πότε ξεκίνησε το δράμα των - κατά τα φαινόμενα - περισσότερων από 700 μεταναστών παραμένει άγνωστο. Η βύθιση του πλοιαρίου, ωστόσο, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ανοικτά της Λιβύης και περίπου 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Όπως έγινε γνωστό, το δυστύχημα προκλήθηκε όταν πολλοί μετανάστες συγκεντρώθηκαν στη μία πλευρά του πλοιαρίου σε μια προσπάθεια να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενο πλοίο.

Οι διασώστες παραδέχθηκαν ότι «η θάλασσα έχει γεμίσει πτώματα», εντούτοις έχουν καταφέρει να διασώσουν περίπου 30 μετανάστες, τους οποίους και μετέφεραν στην πόλη Κατάνια. Εκεί μεταφέρονται και οι νεκροί που εντοπίζονται από τα συνολικά 20 πλοία που μετέχουν στις έρευνες.

Ο αριθμός των θυμάτων της νέας τραγωδίας δεν έχει γίνει γνωστός, εκτιμάται ωστόσο ότι θα ξεπεράσουν τους 700...