Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Φυγάδευσαν την Μέρκελ από συνέντευξη Τύπου με τον Σίσι (video)

Newsbomb

Επεισοδιακή ήταν η συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ και του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, όταν ένας δημοσιογράφος άρχισε να φωνάζει "δολοφόνος" στον πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ γύρω του άτομα φώναζαν παράλληλα «Ζήτω η Αίγυπτος».

Η συνέντευξη τύπου στην Καγκελαρία διακόπηκε και οι δύο ηγέτες, συνοδεία των ανδρών ασφαλείας, αποχώρησαν.

H καγκελάριος πριν τη διακοπή της συνέντευξης, υποσχέθηκε να προσφέρει στήριξη στον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Βερολίνο, κατά την οποία το Κάιρο σύναψε μια συμφωνία ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη γερμανική βιομηχανία Siemens, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας που υψώνονται σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές αρχές.

Η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε «την άκρως στρατηγική σημασία» της Αιγύπτου για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και ανέφερε ως παραδείγματα την απειλή που αντιπροσωπεύει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για τη Συρία και το Ιράκ, την κατάσταση στη Λιβύη όπως επίσης και την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου.

Πέντε διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, είχαν επιστήσει την προσοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου στη «σοβαρή κρίση που υφίσταται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο.

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν σφόδρα την επίσκεψη Σίσι στη Γερμανία και το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση κατήγγειλε «μία προδοσία των αξιών και των συμφερόντων (της Γερμανίας) για ένα συμβόλαιο λίγων δισεκατομμυρίων», αναφερόμενο στο συμβόλαιο που συνάφθηκε με τη Siemens.

Η Siemens ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει την παράδοση στην Αίγυπτο 24 αεριοστρόβιλων που θα εγκατασταθούν σε τρεις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε έναν αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το εργοστάσιο αυτό θα απασχολήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2017 περίπου 1000 εργαζόμενους και ασκούμενους στην περιοχή Άιν Σούκα και θα κατασκευάσει 600 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν σε 12 νέα αιολικά πάρκα.

Η Siemens επισημαίνει ότι η υλοποίηση του συμβολαίου θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 50% των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε τις διαφορές με το πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι και επικεντρώθηκε «στον αυξημένο αριθμό των θανατικών ποινών» που επιβάλλονται στην Αίγυπτο, όπως επίσης και τους περιορισμούς στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Έχετε μία άποψη που σεβόμαστε, όμως (και) εμείς έχουμε μία θεώρηση που πρέπει να σεβαστείτε» της απάντησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Εμείς επίσης, εμείς αγαπάμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Αίγυπτο.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ η χώρα μας να εξελιχθεί σε κάτι όπως η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη ή το Ιράκ» προσέθεσε ο ίδιος.