Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, όχι λόγω της ηλικίας του, αλλά λόγω της… υπερκινητικότητας του, μπήκε με την ταχύτητά του ένας υπεραιωνόβιος παππούς στην Ιαπωνία, καθώς σπάζοντας τα… χρονόμετρα σε κούρσα των 100 μέτρων κέρδισε κάθε δικαίωμα να προκαλέσει τον Γιουσέιν Μπολτ!

Ο Χιντεκίτσι Μιγιαζάκι, αποκαλούμενος και «Χρυσός Μπολτ» (από το όνομα του Τζαμαϊκανού σπρίντερ, του ταχύτερου ανθρώπου στον πλανήτη) — έτρεξε την απόσταση σε 42 δευτερόλεπτα και 22 δέκατα του δευτερολέπτου και έγινε έτσι ο πιο γρήγορος άνδρας άνω των 105 ετών στον κόσμο!

«Δεν είμαι ικανοποιημένος από το χρόνο μου» δήλωσε ωστόσο ο μικρόσωμος, αλλά ζωηρότατος Ιάπωνας, όταν μπόρεσε να ξαναβρεί την ανάσα του μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε. «Πήγαινα τόσο αργά που μου ήρθε να βάλω τα κλάματα», πρόσθεσε, με αρκετή δόση χιούμορ.

Ντυμένος με μπλουζάκι και σορτσάκι στο αγαπημένο του χρώμα, το κόκκινο, ο Μιγιαζάκι εκκίνησε τον αγώνα του κάπως διστακτικά αλλά στη συνέχεια βρήκε το ρυθμό του και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού καταχειροκροτούμενος από τα δισέγγονά του που τον περίμεναν για να του προσφέρουν μπουκέτα με λουλούδια. Ο ίδιος ο Μιγιαζάκι γιόρτασε μάλιστα το θρίαμβό του αντιγράφοντας την πόζα του «κεραυνού» που παίρνει ο Γιουσέιν Μπολτ μετά τους αγώνες του. Κατόπιν έλαβε το επίσημο πιστοποιητικό για το ρεκόρ που κατέρριψε στη νέα αυτή ηλικιακή κατηγορία.

Από τη στιγμή δε που του το επιτρέπει η ηλικία του, ο συμπαθέστατος Μαθουσάλας έχει επίσης και μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον: «Είμαι ακόμα αρχάριος, ξέρετε. Θα πρέπει να προπονηθώ πιο σκληρά. Έχω ως στόχο μου τα 35 δευτερόλεπτα. Μπορώ να πάω πιο γρήγορα» υποσχέθηκε στους θαυμαστές του, προσθέτοντας: «Θα σας πω ένα πράγμα: είμαι υπερήφανος για την υγεία μου. Οι γιατροί με εξέτασαν πριν από μερικές ημέρες και είμαι μια χαρά. Δεν είχα ποτέ προβλήματα υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορώ να τρέχω για δυο-τρία χρόνια ακόμη».

Ερωτηθείς για τις εξωπραγματικές επιδόσεις του Μπολτ και τις πρόσφατες νίκες του (στα 100, 200 και τα 4x100 τον περασμένο μήνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου) ο Μιγιαζάκι απάντησε με μια πρόκληση προς τον Τζαμαϊκανό: «Ακόμα δεν έχει τρέξει με αντίπαλο εμένα!».

Πού να άκουγε κιόλας!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Ιάπωνας, ο οποίος κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 100 ετών, με χρόνο 29 δευτερόλεπτα και 83 δέκατα, χάνει πάντως αρκετό χρόνο στην εκκίνηση γιατί δεν ακούει την πιστολιά του αφέτη. «Μάλλον γερνάω λίγο», παραδέχτηκε, γελώντας με την ψυχή του.

Ο Μιγιαζάκι γεννήθηκε το 1910, όταν ο Τιτανικός ήταν ακόμα υπό ναυπήγηση, ενώ ασχολήθηκε με το στίβο, αφού… ωρίμασε, μετά τα 90 του. Το μυστικό του; Mια μικρή σιέστα πριν από κάθε αγώνα. Έχει ύψος μόλις 1,53, ζυγίζει 42 κιλά και προπονείται καθημερινά στο πάρκο της γειτονιάς του, στο Κιότο. «Είναι ζήτημα θέλησης. Πρέπει να συνεχίζεις, να συνεχίζεις...», είπε χαρακτηριστικά.