Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Η γκάφα του Ντέιβιντ Κάμερον σε συνομιλία με τη Βασίλισσα της Αγγλίας (Vid)

Newsbomb

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνελήφθη να λέει μπροστά σε κάμερα, απευθυνόμενος στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β', ότι οι ηγέτες «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών, όπως η Νιγηρία και το Αφγανιστάν, πρόκειται να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη (12/5) στο Λονδίνο.

Βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ITN, κατέγραψε όσα είπε Κάμερον, ο οποίος συζητούσε με τη βασίλισσα για την διάσκεψη αυτήν τον περασμένο μήνα.

«Είχαμε ένα πολύ επιτυχημένο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, με αντικείμενο συζήτησης τη διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός όταν η βασίλισσα τον πλησίασε. «Θα έχουμε τους Νιγηριανούς, στην πραγματικότητα θα έλθουν αρκετοί ηγέτες απίθανα διεφθαρμένων χωρών στη Βρετανία», συνέχισε ο Κάμερον και πρόσθεσε: «Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι πιθανόν δύο από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Η βασίλισσα, η οποία γενικά αποφεύγει κάθε πολιτικής φύσης σχόλιο, δεν απάντησε σε όσα είπε ο Κάμερον. Αλλά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι σημείωσε: «όμως αυτός ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν είναι διεφθαρμένος».

Μετά τα σχόλια που έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου αστειεύτηκε: «Να συμπεράνω ότι έρχονται με τα δικά τους έξοδα;»

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι και ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι, που αναμένεται να συμμετέχουν στη σύνοδο, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει διαφθορά στις χώρες τους κι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα εξυγίανσης.

Δεν είναι σαφές εάν ο Κάμερον είχε συνειδητοποιήσει ότι οι δηλώσεις του μαγνητοσκοπούνταν στην εκδήλωση για τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Όλα πρέπει να είναι ανοιχτά», δήλωσε ο Κάμερον. «Δεν θα γίνουν συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Όλα πρέπει να γίνουν παρόντος του Τύπου. Πρόκειται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον», σημείωσε.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως ο Μπουχάρι και ο Γάνι αναγνωρίζουν από κοινού την πρόκληση της αντιμετώπισης της διαφθοράς και ότι προσεκλήθησαν στην σύνοδο επειδή ηγούνται στη μάχη για την καταπολέμησή της.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην 166η θέση –τη δεύτερη από το τέλος– στον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, με την Βόρεια Κορέα και την Σομαλία να μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης. Η Νιγηρία καταλαμβάνει την 136η θέση.