Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδια πολέμου: ΗΠΑ και Νότια Κορέα βάζουν φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της κορεατικής χερσονήσου

Newsbomb

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διεξαγάγουν τα ετήσια κοινά στρατιωτικά τους γυμνάσια ευρείας κλίμακας από την 1η Απριλίου, μετά την καθυστέρησή τους εξαιτίας των χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.

Η κλίμακα των γυμνασίων αυτών θα είναι «παρόμοια» με εκείνη των προηγούμενων ετών, ανέφερε το υπουργείο.

Η Σεούλ είχε γνωστοποιήσει τον Ιανουάριο πως συμφώνησαν με την Ουάσινγκτον να αναβληθούν τα ετήσια γυμνάσια για να εξασφαλιστεί η ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των αγώνων. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν τις πρώτες τους επίσημες διμερείς συνομιλίες των τελευταίων δύο και πλέον ετών πριν από τη διοργάνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ είθισται να διεξάγουν δύο κύκλους στρατιωτικών γυμνασίων, αρχής γενομένης τον Μάρτιο, κάθε χρόνο. Στα γυμνάσια αυτά συμμετέχουν ως και 17.000 Αμερικανοί και 300.000 Νοτιοκορεάτες.

Αξιωματούχοι στη Σεούλ επισήμαναν πως παρότι η κλίμακα των γυμνασίων δεν θα αλλάξει, δεν θα πάρουν μέρος φέτος στις ασκήσεις πυρηνοκίνητα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, ούτε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία πάγια χαρακτηρίζει τα γυμνάσια αυτά γενική πρόβα εισβολής και πολέμου, έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα» εάν διεξαχθούν ξανά οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αλλά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας δήλωσε αφού συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν «αντιλαμβάνεται» ότι οι δύο στρατοί θα πρέπει να συνεχίσουν τις «συνηθισμένες» ασκήσεις τους και φέτος.

Ωστόσο η πιθανότητα τα γυμνάσια να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της έντασης δεν αποκλείεται, παρότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη σχεδιαζόμενη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας-Νότιας Κορέας και κατόπιν μια συνάντηση ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters