ΚΥΠΡΟΣ

Άγκυρα: Το Γιαβούζ ξεκινά νέες γεωτρήσεις στις 7 Οκτωβρίου

Άγκυρα: Το Γιαβούζ ξεκινά νέες γεωτρήσεις στις 7 Οκτωβρίου

Η ανακοίνωση έγινε από Τούρκο αξιωματούχο λίγο μετά την καταδίκη των πρακτικών της Άγκυρας από την Λευκωσία.

Παρά τις αντιδράσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση έγινε από Τούρκο αξιωματούχο λίγο μετά την καταδίκη των πρακτικών της Άγκυρας από την Λευκωσία.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μήνυμα της Λευκωσίας

«Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα σήμερα, η κυπριακή Προεδρία.

Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν λόγος για «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και τονίζεται: «Η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

Επικρίσεις από τη Βρετανία

Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρέλαιου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση τις επόμενες ώρες με έντονα καιρικά φαινόμενα (pics)

Shelf cloud: To σπάνιο φαινόμενο που «κατάπιε» την Αττική (pics)

Σχετικές ειδήσεις