ΚΥΠΡΟΣ

Έρογλου: Αναγκαία για τους τουρκοκύπριους η λύση του Κυπριακού

Έρογλου: Αναγκαία για τους τουρκοκύπριους η λύση του Κυπριακού

Tην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό ζήτημα από τουρκοκυπριακής πλευράς τόνισε σε ομιλία του στο 8ο τακτικό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.


Χαρακτηριστικά ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής, εργάζεται συστηματικά για την όσο το δυνατόν συντομότερη και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας πως η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έχει τεθεί σε τελικό στάδιο.

Ο ίδιος έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα δίκαια και τα δικαιώματά τους και να επιστρέψουν στην προ του 1974 περίοδο, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση λύση.

Την ίδια στιγμή ο κ. Έρογλου διευκρίνισε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συζήτηση της ισότητας, της κυριαρχίας, του δικαιώματος της αυτοδιοίκησης, της διζωνικότητας, του περιουσιακού, του εδαφικού και των υπηκοοτήτων, στη βάση των σημερινών «πραγματικοτήτων» και τη συνέχιση των εγγυήσεων της «μητέρας-πατρίδας» Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η ενδεχόμενη λύση πρέπει να καταστεί Πρωτογενές Δίκαιο της ΕΕ.

Αίσθηση ακόμη προκάλεσε η δήλωση πως ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν κατόρθωσε να επιλύσει το Κυπριακό, παρόλο που προέβη σε αρκετά βήματα ήταν η αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς.