ΚΥΠΡΟΣ

Αποδεσμεύτηκε το πλοίο με τα πυρομαχικά από την Κύπρο

Αποδεσμεύτηκε το πλοίο με τα πυρομαχικά από την Κύπρο

Αποδεσμεύτηκε τελικά το ρωσικό πλοίο που μετέφερε πυρομαχικά με προορισμό τη Συρία και χθες το βράδυ αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Λεμεσού, θέτοντας σε συναγερμό τις κυπριακές αρχές.

Το φορτηγό πλοίο, σημαίας Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών, ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd. Σε έλεγχο που διενήργησαν οι αρχές ασφαλείας, εντόπισαν κοντέινερ, μέσα στο οποίο υπήρχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 35 τόνοι εκρηκτικών, όπλα και πυρομαχικά.

Μετά την ανεύρεση των πυρομαχικών απαγορεύθηκε ο απόπλους, ενώ το πλοίο τέθηκε υπό φρούρηση και ειδοποιήθηκαν οι αρχές ασφαλείας.

Αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το πλοίο ότι θα αλλάξει προορισμό και δεν θα κατευθυνθεί τελικά στη Συρία, αλλά στην Τουρκία, δόθηκε σήμερα το πράσινο φως για την αναχώρησή του.

Στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι, «Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου». Επίσης, «προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου». Προστίθεται ότι «ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία».

Οι αρμόδιες αρχές, αναφέρεται, «απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση».