ΚΥΠΡΟΣ

Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Χριστόφιας

Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προσκεκλημένος ως «προοδευτικός ηγέτης της επόμενης προεδρίας του Συμβουλίου».

Κεντρικό ζήτημα στη συνάντηση ήταν η οικονομική κρίση και η εκτίναξη της ανεργίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μαστίζει κυρίως τους νέους.

Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα της προωθούμενης «Συνθήκης Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», που απασχολεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε τη στήριξη και συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την επικείμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προώθηση ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής συνοχής.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Χριστόφιας είχε την ευκαιρία ιδιαίτερης συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, τους οποίους και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με θέμα το Κυπριακό.

Οι κ.κ. Σουλτς και Σβόμποντα εξέφρασαν αμέριστα τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Χριστόφιας για άρση του αδιεξόδου και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και αποδέχθηκαν πρόσκληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφθούν την Κύπρο.