ΚΥΠΡΟΣ

Απάντηση Στεφάνου στις κατηγορίες του Ν. Αναστασιάδη

Απάντηση Στεφάνου στις κατηγορίες του Ν. Αναστασιάδη

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου απέδωσε σε «διαφορετικές ερμηνείες», τις επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συμφώνησε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά στο δικαίωμα εγκατάστασης Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, ακόμη κι αν η Τουρκία δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι η σύγκλιση που επιτεύχθηκε αφορά πρωτίστως στην άσκηση των τεσσάρων ελευθεριών διακίνησης, εγκατάστασης, δικαιώματος περιουσίας και δικαιώματος κατοικίας από Κύπριους πολίτες και διασφαλίζει τα δημογραφικά δεδομένα «τέσσερα προς ένα» που προβλέπονται στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στους Τούρκους πολίτες, στη συμφωνία αναφέρεται ότι θα εξετασθούν με την Ελλάδα, για να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισής τους.

Δεν παρέλειψε ακόμη να σημειώσει πως γίνεται λόγος για ένα έγγραφο το οποίο ούτως ή άλλως δεν αποδέχεται σήμερα η τουρκοκυπριακή πλευρά.