ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: 64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη (vid)

Κύπρος: 64 χρόνια από τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη (vid)

Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τη θυσία του 19χρονου τότε Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που δικάστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, οδηγήθηκε στην αγχόνη και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων.

«Θα πάρω μιαν ανηφοριά, θα πάρω μονοπάτια να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη λευτεριά. Θ” αφήσω αδέλφια, συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα μες στα λαγκάδια πέρα και τις βουνοπλαγιές»

Με τους στίχους αυτούς στην καρδιά και τον εθνικό ύμνο στα χείλη ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγήθηκε στην αγχόνη περνώντας στο πάνθεον των ηρώων. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1938 στην Τσάδα της Πάφου, ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Την 1η Απριλίου 1953, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων.

Στα 15 του ο Βαγορής ανέβηκε στον ιστό της σημαίας στο "Ιακώβιο Γυμναστήριο" στην Πάφο κατέβασε και έσκισε την αγγλική σημαία που ανύψωσαν οι αποικιοκράτες για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, γεγονός που πυροδότησε έκρηξη διαδηλώσεων. Μαθητές και πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερος λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο.
Οι δύο συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν και τρεις γεμάτους γεμιστήρες. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στηνΛευκωσία για δίκη.

Στη δίκη του ο Παλληκαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν και παραδέχθηκε την ενοχή του λέγοντας:

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Απαγχονίστηκε από τους Άγγλους στις 14 Μαρτίου 1957. Υπό τον φόβο διαδηλώσεων οι δυνάστες έθαψαν το άψυχο κορμί του στα Φυλακισμένα Μνήματα στην Λευκωσία.
Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959, σε συνεργασία με την οικογένεια του Ήρωα, οργάνωσαν σήμερα τρισάγιο εις μνήμην του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.