ΚΥΠΡΟΣ

Εκτιμήσεις για μικρότερο κοίτασμα στο «οικόπεδο 12»

Εκτιμήσεις για μικρότερο κοίτασμα στο «οικόπεδο 12»

Σύγχυση προκάλεσε δημοσίευμα ισραηλινού περιοδικού, σύμφωνα με το οποίο το κοίτασμα στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ είναι σημαντικά μικρότερο από τις ανακοινώσεις για τα ευρήματα της γεώτρησης «Αφροδίτη 1», που έκανε η Noble Energy.

Το ισραηλινό οικονομικό περιοδικό «Globes» αποκάλυψε την Τρίτη την εκτίμηση για το κοίτασμα του εξειδικευμένου οίκου αξιολόγησης «Netherland Sewell & Associates Ltd», με τον οποίο έχει συμβληθεί η Noble Energy.

Σύμφωνα με αυτή, το περιεχόμενο του κοιτάσματος εκτιμάται στα 5,1 τρισ. κυβικά πόδια, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν από 3 έως 9 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια.

Το ευρύ φάσμα εκτιμήσεων για το μέγεθος του κοιτάσματος οφείλεται στην πολύπλοκη δομή των γεωλογικών σχηματισμών, αναφέρεται στις εξηγήσεις που δίνονται.

Ωστόσο, η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Πραξούλα Αντωνιάδου, έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις για το ζήτημα.

Η κ. Αντωνιάδου ενημερώθηκε από τη Noble Energy ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη εκτιμήσεων.

«Η Νοble προέβη σε μία γεώτρηση κατά την οποία προέκυψαν κάποια αποτελέσματα. Το συμπέρασμα της Noble που κάνει λόγο για 7 τρισ. κυβικά μέτρα, εξάγεται όταν υποθέσουμε ότι η πυκνότητα φυσικού αερίου η οποία ισχύει στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε η γεώτρηση, ισχύει σε όλο το πεδίο του οικοπέδου 12», εξήγησε η υπουργός Εμπορίου.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου η Noble θα προβεί σε γεώτρηση αξιολόγησης σε άλλο σημείο, ούτως ώστε να διαφανεί κατά πόσο ισχύουν τα ίδια δεδομένα και σε όλο το πεδίο του οικοπέδου, προσέθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει το περιοδικό Globes, αφορούν συγκεκριμένη μεθοδολογία την οποία αποδέχεται το Ισραήλ. Η διαφορά με τον αμερικανικό τρόπο μέτρησης, είναι ότι αφορούν μόνο το συγκεκριμένο σημείο που έγινε η γεώτρηση, διευκρίνισε η κ. Αντωνιάδου.

«Άρα η εκτίμηση που έγινε από τη συγκεκριμένη εταιρεία, αφορά το συγκεκριμένο σημείο που τρύπησε η Noble», κατέληξε η Κύπρια υπουργός.