ΚΥΠΡΟΣ

Τατάρ:«Στόχος των Ε/Κ να κάνουν την Κύπρο το 13ο νησί των Δωδεκανήσων»

Τατάρ
Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι «δεν είναι υπέρ καμίας συμφωνίας πέραν των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στο νησί της Κύπρου

Nέες προκλητικές δηλώσεις Ερσίν Τατάρ - Κάνει λόγο πως τα νησιά του Αιγαίου ανήκαν στην Τουρκία 

«Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Γιατί χάσαμε πολλούς στρατιώτες μας. Πληρώσαμε μεγάλο κόστος», είπε ο Τ/Κ ηγέτης σε δηλώσεις του από την Τουρκία.

«Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα μας. Η Τουρκία έχει επίσης κάνει μεγάλες θυσίες. Τους το είπα μπροστά τους κατά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης πρόσφατα. Ο τ/κ λαός έχει κράτος εδώ και 60 χρόνια. Μετά από 60 χρόνια, ο τ/κ λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το κράτος του. Ούτε η Δημοκρατία της Τουρκίας το επιτρέπει αυτό. Επομένως, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αλλά στο τέλος της ημέρας, φυσικά, θέλουμε μια συνθήκη για την παγκόσμια ειρήνη και για τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η συνθήκη περνά από δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα. Αυτή η πολιτική είναι αυτή που είναι τώρα και έτσι θα συνεχιστεί. Αν δεν το δέχονται, ας το σκεφτούν», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

«Τα νησιά του Αιγαίου ήταν κάποτε δικά μας»

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτοι. Δυστυχώς, είναι πολύ κακομαθημένοι. Πρόσφατα, με είχαν καλέσει στο πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου. Εκεί ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν εκεί, στο Αιγαίο, το οποίο αποκαλούμε "Θάλασσα των Νήσων", τα νησιά αυτά, που κάποτε μας ανήκαν, οι Έλληνες βρήκαν τρόπο -στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης- και τα έθεσαν υπό την κυριαρχία τους. Δυστυχώς, παρά τη συνθήκη της Λωζάνης, (τα χωρικά ύδατα) ήταν 3 μίλια, μετά έγιναν 6 μίλια και τώρα μιλούν για 12 μίλια. Την ίδια αντίληψη εφαρμόζουν και σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Με άλλα λόγια, λένε, ‘δεν υπάρχουν Τ/Κ στην Κύπρο. Δεν υπάρχει κανένας τουρκικός λαός’. Λες και το νησί εκεί ανήκει στην Ε/Κ Δημοκρατία. Με τις πραγματικά απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλαν για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, περικυκλώνουν και εμάς και την Τουρκία και αποκλείουν τις διεξόδους μας προς τις μεγάλες θάλασσες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όπως είπα, έχουν αναπτύξει κάθε είδους πολιτικές με το δικό τους τρόπο, προκειμένου να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, να παραβιάσουν το δίκαιο μας και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την υπεροχή μας στον εναέριο χώρο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους. Αλλά φυσικά, εμείς, οι Τ/Κ δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας έναν τέτοιο αγώνα. Πρέπει πάντα να παλεύουμε σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό κάνουμε, αυτό τον αγώνα δίνουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας φροντίζει για την ΤΔΒΚ» είπε ο Ερσίν Τατάρ.

«Τέλος η ομοσπονδία για εμένα»

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι «δεν είναι υπέρ καμίας συμφωνίας πέραν των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στο νησί της Κύπρου. Υπάρχουν ακόμη ιδέες για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας στο νησί, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε. Υπήρχαν κάποιοι που σκέφτονταν διαφορετικά από εμένα, υπήρχαν ακόμα μερικοί από τους αντιπάλους μου που μιλούσαν για ομοσπονδία. Αλλά είναι σαφές τί είναι η ομοσπονδία. Και οι Ε/Κ θέλουν ομοσπονδία, αλλά το βιβλίο της ομοσπονδίας έκλεισε για μένα, καθώς σήμαινε τον αφανισμό του τ/κ λαού στην ΕΕ, όπου δεν υπάρχει Τουρκία, και ταυτόχρονα αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, όταν η πλειοψηφία κυβερνά τη μειονότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδία, όπως ακριβώς λένε και τα αρμόδια στόματα στην Τουρκία. Η τουρκική πολιτική αναπτύχθηκε κατά αυτόν τον τρόπο, επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε τα δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Επειδή είχαμε πάντα υπομονή, έχουμε καλές προθέσεις. Στην Κύπρο έχουν προκύψει διάφορα σχέδια σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το σχέδιο Ανάν, το τελικό σχέδιο, απορρίφθηκε από τους Έλληνες. Γιατί το απέρριψαν; Επειδή η Κύπρος δεν είδε την Κύπρο ενωμένη. Δεν ήθελε να μοιραστεί τον πλούτο και την εξουσία στην Κύπρο. Αυτό που είχαν πάντα στην καρδιά τους υπάρχει ακόμα και σήμερα. Έβλεπαν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Λένε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει τελικά να γίνει ελληνικό νησί. Διατηρούν την ίδια πολιτική στάση ακόμη και τώρα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός».

ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποτροπιασμός: Στέλνουν στα social media φωτογραφία του Mad Clip από το νεκροτομείο

GNTM 4: Αγνώριστος ο Θοδωρής Τσαρούχας – Δείτε τον χωρίς μούσι και με κοντό μαλλί (pics)

Καιρός: Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (vid)