ΚΥΠΡΟΣ

Σενάριο αποζημιώσεων στο τραπέζι Κύπρου-Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη

Κυπριακή ΑΟΖ
Το θέμα εκκρεμεί εδώ και μια δεκαετία και εμποδίζει την ομαλή αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη
ALPHA CYPRUS

Κυπριακή ΑΟΖ: Tελεσίγραφο μέχρι τις 4 Μαρτίου προς τις εταιρείες που χειρίζονται το κοίτασμα Ισάι στην ΑΟΖ του Ισραήλ, το οποίο συνορεύει με το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη απευθύνει δια επιστολής της το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό τύπο, η Υπουργός Ενέργειας Karin Elharrar έστειλε επιστολή προς την εταιρεία Nammax Oil & Gas προειδοποιώντας την πως αν δεν υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για το θέμα συνδιαχείρισης με την κοινοπραξία Αφροδίτη, τότε θα εμπλακεί το κράτος.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους παρέμβαση από την Ισραηλινή Υπουργό. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ διεκδικεί μέρος του κοιτάσματος Αφροδίτη το οποίο εκτείνεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το θέμα εκκρεμεί εδώ και μια δεκαετία και εμποδίζει την ομαλή αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είχε συμφωνήσει με τον προηγούμενο Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη στις συζητήσεις των εταιρειών τότε θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε ποτέ τα δικαιώματά του στο τεμάχιο Ισάι, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να μην ανοίξει μονομερώς η δεξαμενή παραγωγής φυσικού αερίου. Αυτή η στάση έχει γίνει σαφής σε όλες τις πλευρές πολλές φορές σε διάφορες περιπτώσεις», έγραψε απαντώντας σε επιστολή προς την Nammax η Ισραηλινή υπουργός Ενέργειας –επιστολή που σύμφωνα με την “Jerusalem Post” ικανοποίησε την κοινοπραξία Nammax Oil and Gas/Israel Opportunity που κατέχει τα δικαιώματα επί του ισραηλινού τεμαχίου.

ΠΗΓΗ: alphanewslive.com

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.