ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί - Καταγγέλλουν το κράτος για απραξία (vid)

Κύπρος: Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί - Καταγγέλλουν το κράτος για απραξία (vid)

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους λόγω του ισχυρού ψύχους που πλήττει την Κύπρο εν μέσω Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πατατοπαραγωγών, Ανδρέας Κάρυος, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, επεσήμανε την σοβαρότητα της κατάστασης και κατηγορώντας το κράτος για απραξία.

«Έχουν καταστραφεί τα πάντα, όλες μας οι πατάτες που βρίσκονταν υπό ανάπτυξη. Οι ζημιές που έχουν δημιουργηθεί είναι τελειωτικές», ανέφερε.

Με μεγάλο παράπονο ο κ. Κάρυος συνέχισε αναφέροντας πως το Τμήμα Γεωργίας δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση που να καλεί τους πατατοπαραγωγούς και όλους όσους έχουν πληγεί σε καταγραφή των ζημιών ενώ την ίδια στιγμή ούτε ο υπουργός Γεωργίας έχει κάνει δηλώσεις.

«Εδώ και 12 νύχτες δεν έχουμε κοιμηθεί για να κάνουμε την λεγόμενη παγετοπροστασία, ρίχνοντας νερό στις πατάτες μας για να γλυτώσουμε κάποιες. Θα έρθει όμως αύριο το κράτος να μας πει ότι έχετε χρησιμοποιήσει περισσότερο νερό από όσο σας έχει παραχωρηθεί και γι’ αυτό θα πρέπει να πληρώσουμε από 17 σεντ, 53σεντ».

Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας πως στο εμπόριο υπάρχουν πατάτες αλλά λιγοστεύουν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις αγορές στο εξωτερικό.

«Δεν μας φτάνουν όλα αυτά, έχουμε και το κράτος να μας χτυπά από πάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της

Την θέση πως το Τμήμα Γεωργίας πρέπει να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημίωση των πληγέντων από το Ταμείο Γεωργικής Ασφάλισης, εξέφρασε Επίτροπος Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της καταστροφής του πρωτογενή τομέα τόσο εξαιτίας του κορονοιού όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτή η πολιτεία θα προσπαθήσει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο. Θεωρώ ωστόσο ότι πλέον δεν είναι μόνο θέμα της κυπριακής πολιτείας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει το πως αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα, ούτως ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στα 100 εκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει φέτος ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών στον πρωτογενή τομέα, μέσα από διάφορα σχέδια για ανάπτυξη της γεωργική παραγωγής και ένταξη νέων γεωργών στο επάγγελμα, όπως επίσης και μέσα από την στήριξη των επιχειρήσεων εκμεταλλεύσεως στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα.

ΠΗΓΗ:alphanewslive.com