ΚΥΠΡΟΣ

Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες στην Κύπρο - Προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες στην Κύπρο - Προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Διάφορες μορφές απάτης μέσω διαδικτύου

Η Αστυνομία της Κύπρου συστήνει προσοχή στο κοινό καθώς, όπως λέει, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες και μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα η Αστυνομία αναφέρει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έξαρση στις καταγγελίες που λαμβάνονται από την Αστυνομία σχετικά με διάφορες μορφές απάτης μέσω διαδικτύου και ότι πρόσφατα λήφθηκε μεγάλος αριθμός καταγγελιών στο ΤΑΕ Λευκωσίας, οι οποίες μπορεί να αφορούν παρέμβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ προμηθευτή και πελάτη και απατηλές οδηγίες για διεκπεραίωση πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό των απατεώνων.

Στις περιπτώσεις αυτές το μέρος που θα κάνει την πληρωμή λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από ηλεκτρονική διεύθυνση ελαφρώς παραποιημένη (πιθανόν με ένα γράμμα ή ακόμα και μια τελεία ή μια παύλα), που μοιάζει με την ηλεκτρονική διεύθυνση του προμηθευτή ή συνεργάτη του, με οδηγίες για πληρωμή τιμολογίου σε άλλο τραπεζικό οργανισμό. Το ανυποψίαστο πρόσωπο προχωρά στη διεκπεραίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα τα χρήματά του να καταλήξουν στους απατεώνες, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην περίπτωση αυτή η Αστυνομία προτρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και ειδικά τους εμπορευόμενους που έχουν να κάνουν με πληρωμές μεγάλων χρηματικών ποσών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τις οδηγίες των πελατών τους, οι οποίες λαμβάνονται μέσω email και με άλλους τρόπους π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και αν αυτές φαίνεται ότι προέρχονται από τους πελάτες τους.

Περιλαμβάνει επίσης παραγγελίες μέσω απατηλών ιστοσελίδων, οι οποίες παρουσιάζονται ως πραγματικές, αναφέρει η Αστυνομία προσθέτοντας ότι στην περίπτωση αυτή γίνεται καταβολή πληρωμής χωρίς να παραληφθούν εμπορεύματα ή γίνεται παραλαβή διαφορετικών προϊόντων από αυτά που παραγγέλθηκαν αρχικά, μηδαμινής αξίας. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει και η ενοικίαση διαμερίσματος στο εξωτερικό, με την καταβολή αντιτίμου, το οποίο λαμβάνουν οι απατεώνες, χωρίς το διαμέρισμα να ενοικιάζεται ποτέ.

Στην περίπτωση αυτή, προσθέτει, το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν μεγάλο ρίσκο και θα πρέπει οι αγοραστές να είναι σίγουροι και αρκετά ενήμεροι για τον υποψήφιο προμηθευτή και τις ιστοσελίδες που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν και αν θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά είναι προτιμότερο να μην προβαίνουν στην αγορά.

Η Αστυνομία αναφέρεται περαιτέρω σε πωλήσεις προϊόντων μέσω διαδικτύου και πληρωμή τους με κρυπτονομίσματα, χωρίς να πραγματοποιείται ποτέ η συναλλαγή και συστήνει όπως στην περίπτωση αυτή αποφεύγεται κατά την πώληση εμπορευμάτων η πληρωμή με επιταγές, κάρτες ή ηλεκτρονικό νόμισμα.

Άλλος τρόπος εξαπάτησης είναι η προσέγγιση θυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook, messenger, Instagram κλπ), με υποσχέσεις για σχέση, γάμο κλπ (romance scam) όπου σε κατοπινό στάδιο, ο θύτης αρχίζει να ζητά χρήματα δήθεν για να καταστεί δυνατή η άφιξη του στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή, οι δράστες ζητούν την καταβολή κατ’ επανάληψη μικρών χρηματικών ποσών με αποτέλεσμα τα θύματά τους στο τέλος να τους αποστέλλουν συνολικά μεγάλα χρηματικά ποσά. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται στο κοινό να έχει υπ’ όψη του ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται άγνωστα πρόσωπα και να έχει κατά νου την πιθανότητα ότι διάφορα προφίλ είναι ψεύτικα.

Η Αστυνομία σημειώνει επίσης την προσέγγιση είτε μέσω κινητών τηλεφώνων, είτε μέσω των Μ.Κ.Δ. για επενδύσεις στις διάφορες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, με υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις. Τα χρήματα αφού καταβληθούν στις διάφορες πλατφόρμες (wallets) που τους υποδεικνύονται, στη συνέχεια μεταφέρονται σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και εξαφανίζονται. Παρόμοια προσέγγιση γίνεται και σε περιπτώσεις όπου τα θύματα καλούνται να επενδύσουν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες σε μετοχές, συνάλλαγμα κλπ, πάλι με υποσχέσεις για πολύ υψηλές αποδόσεις και στο τέλος οι πλατφόρμες αυτές κλείνουν και τα χρήματα χάνονται (binary option investments). Σε αυτήν την περίπτωση το κοινό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό και να μην εμπιστεύεται αγνώστους, οι οποίοι πιθανόν να το προσεγγίσουν και να του υποσχεθούν υψηλές αποδόσεις σε επενδύσεις. Προτού οι πολίτες προβούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει εκ των προτέρων να λαμβάνουν την γνώμη ενός ειδικού, προστίθεται.

Τέλος η Αστυνομία αναφέρεται στην αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή sms τα οποία φαίνεται ότι έχουν αποσταλεί από την τράπεζα και με τα οποία ζητείται από τον πελάτη να εισάγει τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού για σκοπούς αναβάθμισης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι απατεώνες να αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων πολιτών και να προβαίνουν σε υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών (phishing). Σε αυτή την περίπτωση σημειώνει ότι το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η τράπεζα ποτέ δεν θα ζητήσει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή sms, επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων ή κωδικών και ως εκ τούτου τα μηνύματα θα πρέπει να αγνοούνται.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές η Αστυνομία παραπέμπει στην ιστοσελίδα www.Cyberalert.cy

Πηγή: ΚΥΠΕ