ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Θρίλερ με τον θάνατο στρατιώτη το 2005 - Σκηνοθέτησαν την «αυτοκτονία» του

Κύπρος: Θρίλερ με τον θάνατο στρατιώτη το 2005 - Σκηνοθέτησαν την «αυτοκτονία» του
Η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να φωνάζει πως πίσω από τον θάνατο του παιδιού της κρύβεται δολοφονία και κάποιοι την κουκούλωσαν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μελέτη από τους δύο ποινικούς ανακριτές, του ογκωδέστατου υλικού που αφορά στον θάνατο του στρατιώτη Θανάση Νικολάου στις 9 Σεπτεμβρίου 2005 στη Λεμεσό.

Δεκαεφτά σχεδόν χρόνια μετά, οι ποινικοί ανακριτές αναζητούν απαντήσεις, ίσως για πρώτη φορά ξεκάθαρα, για το τι συνέβη και κυρίως ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει πολλές φορές την κοινή γνώμη ιδιαίτερα λόγω της ανατροπής που πήρε μετά τα ευρήματα από την εξέταση του υοειδούς οστού από δύο ιατροδικαστές στην Ελλάδα, οι οποίοι μίλησαν ξεκάθαρα πως ο θάνατός του οφείλεται σε δολοφονία. Σημειώνεται ότι αρχικά η Αστυνομία εξέτασε αφύσικο θάνατο και έστρεψε την προσοχή της προς την αυτοκτονία, με βάση και τα ευρήματα ιατροδικαστή. Ωστόσο, η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να φωνάζει πως πίσω από τον θάνατο του παιδιού της κρύβεται δολοφονία και κάποιοι την κουκούλωσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», οι δύο ποινικοί ανακριτές, που παρέμειναν μετά την παραίτηση του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, οι Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος, έχουν εξετάσει όλο το μαρτυρικό υλικό, που συγκεντρώθηκε από το 2005 μέχρι σήμερα και έχουν εξαγάγει ισχυρά συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόσφατα οι δύο ποινικοί ανακριτές προέβησαν σε αναπαράσταση της σκηνής, είδαν τον χώρο όπου βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης, αφού επισκέφθηκαν συνοδεία των γονιών του το γεφύρι της Άλασσας, έκαμαν τη διαδρομή που είχε κάνει ο 26χρονος αρχιτέκτονας εκείνο το μοιραίο πρωινό και ταύτισαν τα ευρήματά τους με τα όσα είχαν διαπιστώσει από τις μαρτυρίες που υπάρχουν στα έξι box files που σχηματίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό που φαίνεται να εξάγεται από την αυτοψία είναι πως κάποιοι μετέφεραν το όχημα του Θανάση στη σκηνή, σκηνοθετώντας τον θάνατό του, αφήνοντας να νοηθεί ότι έπεσε από το γεφύρι μόνος του. Οι ποινικοί ανακριτές έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η σορός μεταφέρθηκε εκεί όπως και το όχημα του σε διαφορετική ώρα απ’ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί. Αυτό δείχνει ένα σημαντικό γεγονός που δεν διερευνήθηκε ποτέ: Ότι εκείνο το πρωινό ο Θανάσης πριν φύγει από το σπίτι του είχε φάει κόρνφλεϊκς τα οποία βρέθηκαν στο στομάχι του. Τα κόρνφλεϊκς διαλύονται το αργότερο μέσα σε δυο ώρες. Από την ώρα που τα κατανάλωσε μέχρι την ώρα που βρέθηκε, δεν πρέπει να πέρασαν δύο ώρες αφού ήταν αχώνευτα στο στομάχι του. Ωστόσο, ως ώρα θανάτου δόθηκε άλλη, πολύ πιο αργότερα.

Το μοιραίο λάθος που διέπραξαν οι Αρχές αφορά στο ποιος ανέλαβε να διερευνήσει τον θάνατό του. Ίσως λόγω και των συνθηκών που θεωρήθηκε ευθύς εξ αρχής ως αυτοκτονία ή ότι προκλήθηκε από πτώση, η διερεύνηση ανατέθηκε σε έναν αστυνομικό του σταθμού Λάνιας, ο οποίος εκτός από το γεγονός ότι δεν είχε πείρα, δεν είχε και ομάδα δίπλα του για βοήθεια. Εξού και δεν έγινε εξέταση για εντοπισμό γενετικού υλικού εσωτερικά του οχήματος, δεν κόπηκαν τα νύχια του για εξέταση DNA, ενώ στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός δεν υπήρχε ως αναμενόταν, βαθούλωμα λόγω της πτώσης. Όλα αυτά αγνοήθηκαν και δεν εξετάστηκαν.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως υπήρχαν ευρήματα από την πρώτη στιγμή που έδειχναν δολοφονία και αγνοήθηκαν, υπήρξε εγκληματική αμέλεια ως προς την εξέταση ορισμένων τεκμηρίων και ουσιώδεις παραλείψεις που οδήγησαν σε λάθος γραμμή τις έρευνες.

Έρευνες επί ερευνών χωρίς αποτέλεσμα

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν διαταχθεί τρεις θανατικές ανακρίσεις (η τελευταία διεκόπη λόγω της ποινικής ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη) δύο αστυνομικές έρευνες, δύο έρευνες από ποινικούς ανακριτές, μια εκταφή και ετοιμάστηκαν οκτώ ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η πρώτη ποινική ανάκριση, παρόλο που έδειχνε ότι ο θάνατος του Θανάση πιθανόν να οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια, επιστράφηκε στην Αστυνομία για διερεύνηση, αλλά σπαταλήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή της χωρίς αποτέλεσμα.

Η τελευταία ιατροδικαστική έκθεση από την Αθήνα, έδειξε καθαρά εγκληματική ενέργεια, επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το υοειδές οστό, το οποίο ουσιαστικά σπάζει μόνο από πίεση με τα δάκτυλα.

Συνάντηση με Νομική Υπηρεσία για συντονισμό

Όλα αυτά τα κενά και οι διαπιστώσεις αναμένεται να συζητήσουν οι ποινικοί ανακριτές με τη Νομική Υπηρεσία τις επόμενες ημέρες, ώστε να τροχοδρομηθούν τα επόμενα βήματα.

Αυτό που φαίνεται να άλλαξε άρδην και αντίστρεψε με στοιχεία πλέον, την πορεία των ερευνών, αφορά στο υοειδές οστό, το οποίο μετά την εκταφή του και την αποστολή του στην Ελλάδα, οι εξετάσεις έδειξαν ότι ήταν σπασμένο κάτι που παραπέμπει με βεβαιότητα ότι για να γίνει αυτό δέχθηκε πίεση. Όπως αναφέρουν δύο Έλληνες ειδικοί αλλά και ο Κύπριος ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, το οστό αυτό δεν θα μπορούσε να σπάσει από την πτώση, γιατί είναι τέτοια η θέση του και μόνο με πίεση προφανώς από δάκτυλα, θα μπορούσε να συμβεί. Άρα κάποιοι στραγγάλισαν τον άτυχο στρατιώτη προφανώς για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν και ίσως για να του κλείσουν το στόμα για κάτι που ήξερε.

Ένα σημαντικό στοιχείο στην υπόθεση που αφορά σαφή παράλειψη των ανακρίσεων που έγιναν, σχετίζεται με τη μαρτυρία που έδωσαν συγκεκριμένα πρόσωπα, για την οποία δεν καταβλήθηκε προσπάθεια να διασταυρωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες ανεξάρτητες μαρτυρίες που δίνουν ισχυρό κίνητρο με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα στις 7 Οκτωβρίου 2021 ώστε να διερευνήσουν εκ νέου τις συνθήκες θανάτου του 26χρονου Θανάση.

ΠΗΓΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ