ΚΥΠΡΟΣ

Λαγκάρντ: «Η φωνή της Κύπρου ακούγεται και είναι σεβαστή»

Λαγκάρντ: «Η φωνή της Κύπρου ακούγεται και είναι σεβαστή»
H Κύπρος με τη βοήθεια των εταίρων της θα καταφέρει να ανακάμψει

Aισιόδοξα μηνύματα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να αντεπεξέλθει για ακόμα μια φορά των προκλήσεων που υπάρχουν συνεπεία των πληθωριστικών τάσεων και των επιπτώσεων της κρίσης στην Ουκρανία εξέπεμψε από το Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία.

Στο ίδιο πνεύμα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισαν την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αλλά και το δράμα που εκτυλίσσεται στη διπλανή πόρτα της Ευρώπης, την Ουκρανία. Συζητήθηκαν είπε οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης για την Ευρωζώνη. Ανέφερε πως είναι δεδομένο πως οι τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού θα επηρεαστούν από την κρίση, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Κύπρος με τη βοήθεια των εταίρων της θα καταφέρει να ανακάμψει και να ισορροπήσει επιστρέφοντας στην ευημερία όπως κατάφερε στο παρελθόν με την πολλή ενέργεια που διαθέτει.

«Η Κύπρος δεν είναι στο άλλο άκρο της Ευρώπης, αλλά στον πυρήνα της Ευρώπης, ένας παίχτης κλειδί, ένα μέλος κλειδί. Η φωνή της Κύπρου ακούγεται και είναι σεβαστή στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας την επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ αναφέροντας ότι την ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τις νέες προκλήσεις που εγείρονται αυτή την περίοδο. Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε αναγνώρισε την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η οποία όπως είπε επέτρεψε στην Κύπρο να κάνει τη διαχείριση που απαιτείτο για τις συνέπειες της πανδημίας. Ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με αυξημένο πληθωρισμό και αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου επισήμανε ότι η Κύπρος και η Ευρώπη είναι ενώπιον μιας νέα περιόδου προκλήσεων που απαιτεί τη λήψη μέτρων κάτι που ήδη γίνεται από την ΕΚΤ. Σε αυτό το περιβάλλον είπε χρειάζεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις αποτελεσματικά.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κύπρο η Κριστίν Λαγκάρντ - Επαφές με Αναστασιάδη