ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ξέφυγε η κατάσταση -Υπερπολυτελή οχήματα κυκλοφορούν άγραφα και χωρίς άδεια κυκλοφορίας!

Κύπρος: Ξέφυγε η κατάσταση -Υπερπολυτελή οχήματα κυκλοφορούν άγραφα και χωρίς άδεια κυκλοφορίας!

Έχει ξεφύγει η κατάσταση με τις πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας τις οποίες επιτήδειοι χρησιμοποιούν για να κυκλοφορούν με μη εγγεγραμμένα ή ακινητοποιημένα υπερπολυτελή οχήματα, χωρίς να φορολογούνται γι’ αυτά και χωρίς, βεβαίως, να πληρώνουν τέλος άδειας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», τέθηκαν ονομαστικές καταγγελίες ενώπιον βουλευτών για επιχειρηματίες και όχι μόνο που διακινούνται με οχήματα πολυτελείας αξίας πέραν των €100.000, ανήκουν στην κατηγορία των σούπερ οχημάτων ή των πολυτελών SUV ή των λιμουζίνων, τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα, συνεπώς δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι φόροι, ούτε το τέλος για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, αλλά κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους φέροντας πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας. Τονίζεται ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η χρήση πινακίδων δοκιμής επιτρέπεται μόνο μέχρις ότου συναφθεί συμφωνία αγοραπωλησίας και εγγραφεί το όχημα και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση της ίδιας πινακίδας, στο ίδιο όχημα, από τον ίδιο αγοραστή, για περίοδο πέραν των 15 ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον βουλευτών, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας πέραν των πέντε ετών! Συνεπώς, εγείρεται σοβαρό ζήτημα απώλειας δημόσιου χρήματος.

Τις νοικιάζουν

Οι πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας παραχωρούνται με σκοπό να διευκολύνουν τους εμπόρους μηχανοκίνητων οχημάτων< στους οποίους περιλαμβάνονται οι εισαγωγείς και οι μεταπωλητές. Εξασφαλίζοντας άδεια επίδειξης και δοκιμής από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) για το ποσό των €1.300 ετησίως, οι έμποροι μηχανοκίνητων οχημάτων έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν σε οποιοδήποτε δρόμο μη εγγεγραμμένα ή ακινητοποιημένα μηχανοκίνητα οχήματα τα οποία εμπορεύονται για σκοπούς επίδειξης ή δοκιμής σε πιθανούς αγοραστές. Σημειώνεται ότι για κάθε ζεύγος πινακίδων δοκιμής, που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από το ίδιο πρόσωπο πέραν των 15 ημερών, η χρέωση ανέρχεται στα €200, οπότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το οικονομικό όφελος που προκύπτει για όσους εκμεταλλεύονται τη χρήση των πινακίδων δοκιμαστικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις εμπόρων οχημάτων που ενοικιάζουν αυτές τις πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας στα πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων εισάγουν τα οχήματα πολυτελείας στην Κύπρο. Έτσι, αντί να τα εγγράψουν στο ΤΟΜ πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ σε φορολογίες, καθώς πρόκειται για οχήματα πολυτελείας μεγάλου κυβισμού, και να εκδώσουν άδεια κυκλοφορίας, χρησιμοποιούν τις πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας που στοιχίζουν μόλις €200.

Οι ματσαράγκες

Από τις αιφνίδιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από λειτουργούς του ΤΟΜ και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε υποστατικά (μάντρες) εμπόρων αυτοκινήτων διαπιστώθηκε ότι γίνεται συστηματική και παράνομη χρήση πινακίδων δοκιμής. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:

  • Πινακίδες είναι μόνιμα τοποθετημένες σε οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους εμπόρους των οχημάτων και μέλη των οικογενειών τους ή από τους διευθυντές και υπαλλήλους των εταιρειών πώλησης οχημάτων.
  • Πινακίδες δοκιμής παραχωρούνται σε αγοραστές οχημάτων για περίοδο πέραν των 15 ημερών ή παραμένουν τοποθετημένες μετά την πώληση και εγγραφή τους.
  • Πινακίδες δηλώθηκαν ότι βρίσκονταν ταυτόχρονα σε διαφορετικά υποστατικά.
  • Πινακίδες που δηλώθηκαν από τους εμπόρους ως απολεσθείσες και ακυρώθηκαν από το ΤΟΜ βρίσκονταν σε χρήση.

Διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που οι δύο πινακίδες του ιδίου ζεύγους ήταν τοποθετημένες σε διαφορετικά αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούσαν με μόνο μία πινακίδα.

Παραχωρήθηκαν πινακίδες από εμπόρους οχημάτων σε ιδιώτες οι οποίοι τις τοποθέτησαν σε οχήματα πολυτελείας που εισήγαγαν από μόνοι τους και κυκλοφορούσαν παράνομα για μήνες.

Για πάταξη του φαινόμενου της παράνομης χρήσης πινακίδων δοκιμής η Αστυνομία πραγματοποίησε στο παρελθόν παγκύπριες εκστρατείες ελέγχου, μοιράζοντας εξώδικα πρόστιμα. Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, οι έλεγχοι είναι αναποτελεσματικοί γι’ αυτό και η παρανομία συνεχίζεται.

Η νομοθεσία και οι ποινές

Η χρήση πινακίδων δοκιμαστικής κυκλοφορίας ρυθμίζεται από τον περί Εμπόρων Μηχανοκίνητων Οχημάτων (Επίδειξη και Δοκιμή) Νόμο του 2000 ο οποίος προβλέπει τις ακόλουθες ποινές:

Πρόσωπο που χρησιμοποιεί πινακίδες κατά παράβαση των διατάξεων των εδαφίων (5) και (6) διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Κάθε έμπορος ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο το οποίο παραδίδει, χρησιμοποιεί ή επιτρέπει, ανέχεται ή συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο στη χρήση μη εγγεγραμμένου ή ακινητοποιημένου οχήματος κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος Νόμου διαπράττει αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.700 ή και με τις δύο αυτές ποινές, άνευ επηρεασμού του δικαιώματος του δικαστηρίου να επιβάλλει πρόσθετες ποινές όπου ο παρών Νόμος ή άλλοι νόμοι παρέχουν σ’ αυτό το δικαίωμα.

Μέτρα από Καρούσο

Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος, μιλώντας χθες στον «Π» επιβεβαίωσε ότι παρατηρούνται καταχρήσεις με τις πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας. «Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο και το ΤΟΜ και προς αντιμετώπιση του δρομολογούνται σειρά μέτρων», δήλωσε ο υπουργός. Ένα από τα μέτρα που δρομολογούνται, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούσος, είναι να παραχωρούνται στους αδειούχους έμπορους μηχανοκίνητων οχημάτων αριθμό πινακίδων δοκιμής ανάλογα με την έκταση των εργασιών του.