ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τι ποσοστό των καταθέσεων τους θα πάρουν πίσω οι κουρεμένοι της Λαϊκής Τράπεζας

Κύπρος: Τι ποσοστό των καταθέσεων τους θα πάρουν πίσω οι κουρεμένοι της Λαϊκής Τράπεζας
Οι πρώτες κατηγορίες πιστωτών είναι οφειλές σε φόρους, στην Κυβέρνηση και άλλα
ALPHA CYPRUS

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Πολλά είναι τα ερωτηματικά που μπαίνουν στο τραπέζι μετά την είσοδο του εκκαθαριστή στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, κ. Άδωνις Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα είπε ότι μετά από 9 χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα μπήκε επιτέλους σε μια διαδικασία εκκαθάρισης. Ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι προς το παρών, έχει διοριστεί ο εκκαθαριστής.

"Ο οποίος εκκαθαριστής θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία ευελπιστούμε ότι θα αλλάξει σύμφωνα με τις προτάσεις της κ. Χαραλαμπίδου και του κ. Παντελίδη και οι οποίες συζητήθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών, να απλοποιηθούν δηλαδή."

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο εκκαθαριστής θα ακολουθήσει την νομοθεσία περί Πτώχευσης και Εκκαθάρισης Εταιρειών και θα δημιουργήσει μια λίστα πιστωτών.

Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν απομείνει στην Λαϊκή Τράπεζα και τα οποία, τα πλείστα τουλάχιστον, είναι ρευστοποιημένα, θα διανεμηθούν στους πιστωτές με σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η σειρά προτεραιότητας, περιλαμβάνεται μέσα στην νομοθεσία Περί Πτώχευσης και Εκκαθάρισης Εταιρειών.

Οι πρώτες κατηγορίες πιστωτών είναι οφειλές σε φόρους, στην Κυβέρνηση και άλλα. Η άλλη κατηγορία είναι τα τιμολόγια των προμηθευτών τα οποία έμειναν απλήρωτα και ακολουθούν οι άλλες κατηγορίες των πιστωτών, πρώτη εκ των οποίων είναι η κατηγορία των καταθετών. Τέλος ακολουθούν οι κατηγορίες των ομολογιούχων, των κατόχων αξιογράφων κτλ.

"Επειδή όμως τα χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην Λαϊκή τα οποία θα εκκαθαριστούν και θα διανεμηθούν δεν είναι αρκετά για καμιά από αυτές τις κατηγορίες, η κατηγορία η οποία θα επηρεαστεί θετικά, θα είναι η κατηγορία των καταθετών."

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα δεν είναι αρκετά ούτε μόνο για τους καταθέτες, άρα οι ομολογιούχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν αναμένεται να λάβουν το οποιοδήποτε ποσό πίσω.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι, με κάποιος πρόχειρους υπολογισμούς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε ευρώ που έχασε κάποιος καταθέτης μπορεί να αναμένει ότι θα λάβει πίσω 5 σεντς του ευρώ.