ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: ΥΠΑΜ για θάνατο ΣΥΟΠ: Υπάρχει βίντεο - Τι απαντά για παραίτησή του

Κύπρος: Τραγωδία στην Εθνική Φρουρά - Η πτώση του 27χρονου  έγινε από λάθος ύψος σε λάθος στιγμή
Μιλώντας για το ενδεχόμενο παραίτησης του, ανέφερε ότι δεν έχει θέσει την παραίτηση του αλλά είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας
ΚΥΠΕ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Για το τραγικό συμβάν και το θάνατο του 27χρονου καταδρομέα ΣΥΟΠ Παναγιώτης Γιαννιός, μίλησε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι νέο τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί στα άλλα δύο που σημειώθηκαν τους τελευταίους 13 μήνες.

Σημείωσε ότι έχουν διαταχθεί έρευνες από την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία. «Καταλαβαίνω την αγωνία των πολιτών αλλά και την ισχυρή επιθυμία όλων για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ως Υπουργός Άμυνας διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις».

Επεσήμανε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα αρκετά δεδομένα από το οπτικοακουστικό υλικό και από την πτήση του ελικοπτέρου.

Μιλώντας για το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαφανεί σε πιο ύψος ήταν το ελικόπτερο και αν ήταν σε θέση να επιχειρηθεί η έξοδος του καταδρομέα.

Τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά είναι ένας οργανισμός με 12.000 ενεργά άτομα και έχουν διεξαχθεί αρκετές ασκήσεις.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο παραίτησης του, ανέφερε ότι δεν έχει θέσει την παραίτηση του αλλά είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα αίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, η πτώση φέρεται να έγινε από περίπου 20 μέτρα, ενώ το σωστό ύψος είναι οκτώ μέτρα.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έλαβε ο "Φιλελεύθερος" από ειδικό σε θέματα τέτοιων ασκήσεων για το «πόσο μπορεί να συνέβαλε το ύψος στον κρίσιμο τραυματισμό του»: «Είναι ωσάν να έπεσε σε τσιμέντο» είπε.

Αξιόπιστη πηγή του υπουργείου Άμυνας ανέφερε στον «Φ» ότι φαίνεται πως «η πτώση έγινε από λάθος ύψος σε λάθος στιγμή».

Παράλληλα, αμείλικτα προβάλλουν διάφορα ερωτήματα, που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμοδίους τόσο στο υπουργείο Άμυνας όσο και στο ΓΕΕΦ, μετά από την τραγική κατάληξη. Πρέπει να απαντηθεί τι διημείφθη μεταξύ του πιλότου και του 27χρονου καταδρομέα πριν την πτώση στη θάλασσα. Ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένος στη συγκεκριμένη άσκηση; Διότι μπορεί να προβλήθηκε εκ μέρους του ΓΕΕΦ ότι επρόκειτο για εκπαιδευμένο οπλίτη, που υπηρέτησε στα ΛΟΚ, όμως, αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται μόνο από τους ΟΥΚ.

katadromeas.jpg
O άτυχος καταδρομέαςalphanewslive

Ερωτηματικό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι την πρώτη ημέρα του δυστυχήματος, από πλευράς υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο για προγραμματισμένη άσκηση.

Μετά, όμως, από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι γινόταν κινηματογράφηση της άσκησης, έγινε παραδοχή ότι αυτή δεν ήταν συνήθης άσκηση αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο διαφημιστικής προβολής της Εθνικής Φρουράς.

Ο υπουργός Άμυνας με τον οποίον επικοινωνήσαμε, περιορίστηκε να αναφέρει πως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση, ενώ διέψευσε πληροφορίες ότι ο στρατιώτης έπεσε σε βάρκα αντί στο νερό.

Το χρονικό

Ένας 27χρονος Συμβασιούχος Οπλίτης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας την περασμένη Δευτέρα, απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν.

Ο άτυχος 27χρονος είχε τραυματιστεί όταν πραγματοποίησε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα.

Για το τραγικό γεγονός διεξάγεται έρευνα τόσο από την Εθνική Φρουρά όσο και από την Αστυνομία Κύπρου.

Το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του ΣΥΟΠ.

Σημειώνεται ότι στις 12 Μαΐου, 27χρονη συμβασιούχος δεκανέας έχασε τη ζωή της έπειτα από δυστύχημα στο στρατόπεδο Κόρνου, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε η ΣΥΟΠ μαζί με δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και κληρωτό οπλίτη ανετράπη.

Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο, 33χρονος Λοχαγός, άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από άσκηση, όταν, στην προσπάθειά του να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα, το σχοινί που χρησιμοποιούσε, κόπηκε, με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό πενήντα μέτρων και να τραυματιστεί θανάσιμα.

"Θέμα πειθαρχίας"

«Απότοκο τής έλλειψης πειθαρχίας είναι τα τρία ατυχήματα σε 13 μήνες στην Εθνική Φρουρά» δήλωσε ο Ανδρέας Ζωνιάς, Υποστράτηγος εν αποστρατεία, εξ αφορμής του κρίσιμου τραυματισμού 27χρονου ΣΥΟΠ, σε άσκηση (;) της Εθνικής Φρουράς στον Ακάμα την περασμένη Δευτέρα. Ο Υποστράτηγος ε.α. σχολίασε και τις πληροφορίες του politis.com.cy που λένε ότι η άσκηση ήταν βασικά γύρισμα βίντεο για την προβολή της Εθνικής Φρουράς με τη συμμετοχή κινηματογραφικού συνεργείου και ηθοποιού.

Μιλώντας στον Πολίτη 107.6 & 97.6, ο κ. Ζωνιάς διερωτήθηκε εάν η άσκηση (;) στον Ακάμα ήταν προγραμματισμένη και διερωτήθηκε πως βρέθηκε στην περιοχή Λάρας ελικόπτερο για την εν λόγω δραστηριότητα . Είπε, ακόμα, πως θα πρέπει να δοθεί απάντηση για το κατά πόσον για την εν λόγω κινηματρογράφηση-άσκηση, ήταν ενήμερος ο Αρχηγός της ΕΦ και πόσο έμπειρος ήταν (και ποια εκπαίδευση είχε) ο 27χρονος ΣΥΟΠ στις πτώσεις στη θάλασσα από ελικόπτερο. «Ο Αρχηγός κάθε πρωί μιλά με τους υφισταμένους του. Τον ενημέρωσαν με όλες τις λεπτομέρειες ότι θα γινόταν η συγκεκριμένη άσκηση στον Ακάμα; Ήταν προγραμματισμένη; Δόθηκε άδεια; Ποιος έδωσε την άδεια;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία. Αντί να δουν συγκεκριμένα ζητήματα, συνέχισε, κάποιοι στο υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια για τον κρίσιμο τραυματισμό του 27χρονου και η έγνοιά τους ήταν πως θα ετοιμάσουν τα σχετικά έγγραφα, εκ των υστέρων. Σύμφωνα με τον κ. Ζωνιά, η εν λόγω δραστηριότητα, δηλαδή η πτώση στη θάλασσα από ελικόπτερο, έπρεπε να γίνει από καταδρομέα, διότι, όπως είπε, αυτά είναι δουλειά των ΟΥΚ.

ΠΗΓΕΣ: Alphanewslive.com/ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ/ΠΟΛΙΤΗΣ