ΚΥΠΡΟΣ

Μαφιόζικες πολιτογραφήσεις στην Κύπρο - Αναμένεται η νέα έκθεση τον Αύγουστο

Μαφιόζικες πολιτογραφήσεις στην Κύπρο - Αναμένεται η νέα έκθεση τον Αύγουστο
Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν μελανά σημεία για επενδυτές που ήθελαν να πολιτογραφηθούν Κύπριοι
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Υπόθεση «χρυσών» διαβατηρίων: Η νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που θα δημοσιοποιήσει μέσα στον Αύγουστο, περιλαμβάνει νέα ευρήματα που ισχυροποιούν τις θέσεις περί διάτρητων διαδικασιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η ομάδα των λειτουργών ελέγχου αξιολόγησε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως σε αρκετές περιπτώσεις ξένοι επενδυτές δεν πληρούσαν τους όρους για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου, αλλά για κάποιον λόγο αυτές παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Πρόκειται για άτομα η αίτηση των οποίων θα έπρεπε να απορριφθεί άμεσα, ωστόσο, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι αυτό δεν είχε συμβεί.

Είναι χαρακτηριστικά τα σημειώματα αρμόδιας λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στο πλαίσιο των καθηκόντων της προέβη σε έλεγχο και επισημάνσεις σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις εντόπιζε μελανά σημεία για επενδυτές που ήθελαν να πολιτογραφηθούν Κύπριοι, αλλά από τους προϊστάμενους δεν γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι αιτητές να «κοπούν» από τη διαδικασία αξιολόγησης.

Eνδεικτικά κάποια σημειώματα:

  • «Κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας» («Allegation for abuse of power»).
  • «Εκκρεμεί – ΜΟΚΑΣ (Μονάδα Αδικημάτων Συγκάλυψης)».
  • «Ανοικτή ποινική υπόθεση» (Open Criminal Case).
  • «Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο» (Politically Exposed Person).
  • «Οδηγίες υπουργού Εσωτερικών για επίσπευση».

Όπως φαίνεται από τις τρεις πρώτες αναφορές των υπηρεσιακών σημειωμάτων, οι ενδιαφερόμενοι για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και κατ’ επέκταση ιδιότητας Ευρωπαίου πολίτη, ήταν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα.

Για περιπτώσεις όπως και οι προαναφερθείσες, η αρμόδια λειτουργός ετοίμαζε υπηρεσιακά σημειώματα, στη συνέχεια τα διαβίβαζε στον γεν. διευθυντή του υπ. Εσωτερικών, ο τελευταίος στον υπουργό και από εκεί κατέληγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις όταν τα στελέχη του Υπουργικού καλούνταν να αποφασίσουν σχετικά με πολιτογραφήσεις, τα σημειώματα παράπεφταν. Δηλαδή, δεν είχαν ενώπιόν τους την πλήρη εικόνα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις επενδυτών για τους οποίους πάλι υπήρχαν ξεκάθαρα σημειώματα και πληροφορίες που καθιστούσαν προβληματική την περίπτωσή τους, το Υπουργικό Συμβούλιο άναβε πράσινο…

3.500 υποθέσεις

Το ακριβές περιεχόμενο της έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει προσεχώς η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πιο πάνω στοιχεία λήφθηκαν υπόψη. Άλλωστε, όπως ήδη έχει διευκρινίσει και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης , η παρούσα -τρίτη στη σειρά- έκθεση καλύπτει τα αποτελέσματα οριζόντιου και όχι δειγματοληπτικού ελέγχου.

«Σε αυτή την έκθεση θα σχολιάζουμε τι έγραφαν τα σημειώματα και κατά πόσον λαμβάνονταν υπόψη στις τελικές αποφάσεις των υπουργών και του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν πήγαιναν στο Υπουργικό, πήγαινε μια τυποποιημένη πρόταση με μια αναφορά γενικού τύπου, σε κάποιες πιο λεπτομερής και ήταν το ίδιο που πήγαινε στη Βουλή. Πληροφορίες για τρομοκρατία, υπήρχαν σε σημειώματα και δεν έφταναν στο Υπουργικό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του (25/07), ανέφερε: «Η Ελεγκτική Υπηρεσία, είδε οριζόντια όλες τις σχεδόν 3.500 παραχωρήσεις διαβατηρίων, ελέγχοντας για την κάθε μια ξεχωριστά, την πορεία της, από τα σημειώματα που ετοίμαζε το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις εκθέσεις που παρουσιάζονταν στο Υπουργικό και τις εγκρίσεις που δίνονταν».

Να σημειωθεί, ότι τα ευρήματα του ελέγχου που έγινε, δεν περιορίζονται στα πιο πάνω. Προέκυψαν στοιχεία για πωλητήρια έγγραφα ακινήτων, στη βάση των οποίων έγιναν πολιτογράφησεις, που καταδεικνύουν παρατυπίες. Προέκυψαν ακόμη στοιχεία για το ΦΠΑ που έχει απωλέσει η Δημοκρατία, καθώς οι επενδυτές πλήρωναν ΦΠΑ 5% αντί 19%. Επιπλέον, απεκρύβησαν σχετικά στοιχεία από την Ε.Ε.

Δημοσιοποιείται στις 22/8

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα (25/07). Στις 8 Αυγούστου αναμένεται να λάβει τη σχετική έγκριση από τη διευθυντική ομάδα της ΕΥ, ενώ προγραμματίστηκε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας στις 22 του ερχόμενου μήνα.


Μόνο η κορυφή

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το Επενδυτικό Πρόγραμμα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.

Από τον καιρό που το όλο θέμα τέθηκε υπό το μικροσκόπιο αρμοδίων, έχουν αναδειχθεί πολλές «ενδιαφέρουσες» υποθέσεις προσώπων, που για διάφορους λόγους δεν εντοπίστηκαν από τις εξεταστικές επιτροπές.

Είχαμε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων (Τσβετκόφ και Ντασίν), οι οποίοι έλαβαν από τη Δημοκρατία παράτυπα άδεια οπλοφορίας για τους ίδιους και τους προσωπικούς τους φρουρούς, κι άλλα διάφορα ευτράπελα.

Ενδεικτική και η περίπτωση Ουκρανού εμπόρου όπλων που έγινε Κύπριος και φερόταν να εμπορεύεται με εχθρικά προς την Κύπρο κράτη.