ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ανησυχία για την αγριόγατα που έφεραν παράνομα στο νησί - Έπαθε θερμοπληξία

Κύπρος: Ανησυχία για την αγριόγατα που έφεραν παράνομα στο νησί - Έπαθε θερμοπληξία
Η κηδεμόνας υποστήριξε ότι το ζώο, το περασμένο Σάββατο παρουσίασε θερμοπληξία και ζήτησε όπως εξεταστεί από κτηνίατρο
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Κύπρος - Όλες οι ειδήσεις: Σε σίριαλ για γερά νεύρα έχει εξελιχθεί η υπόθεση της περιβόητης απαγορευμένης αγριόγατας Σερβάλ, η οποία από τον περασμένο Μάιο μέχρι χθες βρισκόταν τοποθετημένη στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού, μετά και την επίθεση της σε τρίχρονο αγοράκι.

Το απαγορευμένο ζώο, κατασχέθηκε χθες από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες από τον χώρο φιλοξενίας του στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσής του.

Για το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ», ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος ανέφερε πως το ζώο έχει κατασχεθεί και θα παραμείνει στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου Πέγειας, οι οποίες είναι κατάλληλες για διατήρηση και φροντίδα τέτοιων ζώων, σημειώνοντας επίσης ότι εκεί υπάρχει και άλλο τέτοιο ζώο.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως από τη μέρα που το ζώο μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού μέχρι χθες, την αποκλειστική φροντίδα του την είχε η κηδεμόνας του, μετά από δικό της αίτημα. Μάλιστα, η φροντίδα περιλάμβανε τη σίτιση και όποτε ζητήθηκε, τη κτηνιατρική περίθαλψη από ιδιώτη κτηνίατρο της επιλογής της.

Από την πλευρά της, η κηδεμόνας υποστήριξε ότι το ζώο, το περασμένο Σάββατο παρουσίασε θερμοπληξία και ζήτησε όπως εξεταστεί από κτηνίατρο. Όπως έγινε γνωστό, η αγριόγατα εξετάστηκε και της δόθηκε για προληπτικούς λόγους υποδόριος ορός. Μάλιστα ο Δήμος Λεμεσού σε ανακοίνωση υποστήριζε πως ο κτηνίατρος δεν έκανε καμία αναφορά για θερμοπληξία ή κάτι άλλο που να απειλεί τη ζωή του ζώου.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη μεταφορά της αγριόγατας στον ζωολογικό κήπο της Πέγειας, ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, Κυριάκος Κυριακού σε δηλώσεις στον «Φ» σημείωσε πως η αγριόγατα δεν μπορεί να επιβιώσει στην Κύπρο και καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες άμεσα να εκδώσουν έγγραφα υπό όρους για να φύγει μαζί με την κηδεμόνα της από τη χώρα μας.

«Εισάχθηκε παράνομα στην Κύπρο, δεν υπάρχουν αδειοδοτημένοι χώροι και όταν κατάσχεται ένα ζώο βρίσκουν εύκολες λύσεις, να δίνεται στους ζωολογικούς κήπους», σημείωσε ο κ. Κυριάκου, τονίζοντας πως η πράξη αυτή είναι παράνομη. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως ο ίδιος αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης έτσι ώστε το απαγορευμένο ζώο να φύγει από τη χώρα μας.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ξεκαθαρίζουν στον «Φ» πως το όλο ζήτημα έχει διερευνηθεί και δεν υπάρχει περίπτωση το απαγορευμένο ζώο να φύγει εκτός Κύπρου. «Δεν παρουσιάστηκαν οποιαδήποτε υγειονομικά έγγραφα για το ζώο ούτε και έγγραφο ταυτοποίησης του (διαβατήριο). Δεν είναι δυνατή η από μέρους της Υπηρεσίας μας, η έκδοση οιουδήποτε κτηνιατρικού εγγράφου για ταυτοποίηση του, επιβεβαίωση της προέλευσης του, καθώς και της κτηνιατρικής υγειονομικής του κατάστασης. Ως εκ τούτου η μετακίνηση του σε οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν είναι εφικτή με βάση τα δεδομένα που ισχύουν. Κρίνεται ικανοποιητική η παραμονή του ζώου εδώ», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.