ΚΥΠΡΟΣ

«Η Λευκωσία δεν επηρεάζεται από τις τουρκικές αντιδράσεις»

«Η Λευκωσία δεν επηρεάζεται από τις τουρκικές αντιδράσεις»

Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ανεξάρτητα από το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε στο δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, «αποτελεί απόδειξη της αξιοπιστίας της οποίας τυγχάνει διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αποτελεί επίσης, είπε, απόδειξη ότι εταιρείες από όλες τις ηπείρους, εμπιστεύονται τις διαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε ξεπερνά κάθε προσδοκία και πρόσθεσε ότι αποτελεί και απάντηση σε αυτούς, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων θα έπρεπε να γινόταν πριν από ένα χρόνο.

Εμείς, είπε, επιμέναμε ότι ο δεύτερος γύρος θα έπρεπε να γίνει μετά την επιβεβαίωση των κοιτασμάτων στην περιοχή και δικαιωθήκαμε με το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, είπε ότι θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι με επτά μήνες και ακολούθως θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Τέλος, ανέφερε ότι η όλη διαδικασία με την υπογραφή των συμβολαίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.